Акции за над 56 млн. лв. бяха прехвърлени през изминалата седмица при Софарма АД. Осъществени бяха общо 452 сделки, а прехвърлените книжа бяха 13.242 млн. лота.

Това представлява близо 10% от капитала на компанията, които се равняват на 134.797 млн. лв.

Какво се случва при една от най-скъпите компании на Българска фондова борса? (бел. ред. Софарма и Първа инвестиционна банка многократно размениха водачеството си по този показател през 2017 г.)

Накратко – един от най-големите акционери в компанията – Ромфарм, намали значително дела си през седмицата. Официално излезлите до момента данни посочват, че Ромфарм компани ООД са продали 10.685 млн. акции и по последни данни от петък делът им вече е 9.41 на сто.

Акциите си компанията придоби на два пъти по-ниски цени, тъй че в това няма нищо лошо. Реализираната печалба е доста добра, но не това е най-важното в случая.

А то е, че голяма част от книжата бяха придобити от Софарма, като обратно изкупени, а също и от изпълнителния директор на компанията – Огнян Донев.

Последната информация от фармацевтичната компания сочи, че притежаваните собствени акции вече са 9.147 млн. броя, представляващи 6.78% от акционерния капитал.

Защо Софарма изкупува обратно голяма част от тези книжа?

Това би трябвало да е положителен знак за останалите акционери на дружеството, без това да е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Дори и на запад, когато една компания изкупува собствени акции, това би трябвало да ни покаже, че бъдещето развитие на дружеството може и да доста по-светло.

А в случая със Софарма може би говорим именно за това. Защо ли? Само за последните няколко години компанията увеличи дела си в редица компании у нас, а други придоби изцяло под шапката си.

Такива са случайте с Българска роза Севтополис, Медика, Унифарм, а отскоро и Аромания. Дъщерната компания Софарма трейдинг пък закупи farma.bg, а също така и аптеките ФармаСтор.

Освен това продължават придобиванията и в Сърбия, Молдова, както и развитието в прибалтийските републики. Руският и украйнския пазар, както знаем, са от съществена важност за продажбите на Софарма.

А те (продажбите) по всяка вероятност за първи път в историята в края на 2017 г. ще преминат границата от 1 млрд. лв.

Наскоро оттам обявиха, че обявиха, че за месец ноември 2017 г. реализират ръст в продажбите си с 11% спрямо същия месец на предходната година, а приходите от продажби за единадесетте месеца на 2017 г. се увеличават с 12% спрямо същия период на 2016 г., благодарение на 21% ръст на продажбите за износ и 1% спад на продажбите за вътрешен пазар.

Едно е ясно – до края на годината предстоят изключително интересни търговски сесии, в които може би ще видим и прехвърлянето на останалия дял на Ромфарм компани.

От началото на 2017 г. книжата на Софарма са поскъпнали с над 46%.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.