Някои инвеститори са въодушевени по отношение на биткойн фючърсите, а други смятат, че биткойнът е измама.

Повечето инвеститори би трябвало да се концентрират върху акцииите на компании, свързани с блокчейн технологоята и с биткойн, където рискът е много по-малък.

Дори и ако не сте запален почитател на биткойна и инвестирате само в акции и борсово търгувани фондове (ETF), трябва да обръщате внимание на пропагандата за биткойн фючърсите в социалните медии, която може да ви засегне като инвеститор в акции или облигации, пише анализаторът Нигам Арора в MarketWatch.

Да започнем с анализ на графиката на биткойн фючърсите и след това ще стигнем и до лъжите, пише Арора.

Графика

За да видите графиката на контракта за януари 2018 г., можете да кликнете тук. Фючърсите в момента се търгуват на чикагската борса CBOE, а скоро ще започнат да се търгуват и на CME. На по-късен етап ще има биткойн фючърси и на Nasdaq. Ето какво може да се види от графиката:

• Рейнджът на търговия на биткойн фючърсите е много широк.

• Към момента няма типичните следи за значителни къси продажби.

• Биткойн фючърсите са силно волатилни.

Манипулации

Първо, трябва да знаете за “биткойн китовете.” Биткойн китовете са малка група от хора, които контролират голямо количество биткойни. По някои данни, по-малко от 1 000 души може би контролират 40% от всичките биткойни.

От другата страна стоят относително неопитни инвеститори на дребно, някои от които дори влагат всичките си спестявания в биткойн. Това е идеална ситуация за манипулация.

Регулации

Биткойн фючърсите са регулирани. Това е нещо, което се представя като добро качество на биткойн фючърсите. Търговията със самия биткойн обаче не е регулирана.

Може ли регулацията на деривативни инструменти да бъде успешна, ако основният актив не е регулиран, особено във времена на стрес?

Отражение върху други активи

Ако биткойнът поскъпне до 1 млн. долара, както много почитатели на криптовалутата твърдят, тогава няма проблем. Какво обаче ще се случи, ако биткойнът поскъпне с много повече и след това цената му се срине?

Накратко казано, това може да има отражение върху други активи, като акции, облигации и злато. В подобен случай, акциите на компании, като Nvidia и AMD, например, може да поевтинеят наполовина; борсово търгуваните фондове на златото и среброто може да скочат.

В такъв случай инвеститори, които прибягват до популярни стратегии, свързани с волатилността, като купуват ETF XIV и скъсяват ETF V, може да бъдат смазани.

В момента се пропагандира, че биткойнът е прекалено малък, за да повлияе на други активи. Ето два проблема с това:

• В над 30-годишния ми опит в инвестирането многократно съм виждал как инвеститори продават друг актив, който може да бъде продаден лесно, когато отчетат загуби, свързани с актив, който не могат или не искат да продават на загуба, казва Арора.

Много инвеститори на дребно, които са инвестирали сериозно в биткойн, са агресивни и на пазара на така наречените momentum stocks (акции, при които се разчита на инерцията на пазара и че той ще продължи в същата посока).

• Популярните такива акции са тези на Netflix, Micron Technology и Facebook, а те поскъпнаха с много. Между настоящите им цени и сериозните технически нива на подкрепа има голямо разстояние.

Нагласите могат да се променят много бързо, ако някои инвеститори започнат да ги продават заради това, че трупат загуби от биткойн.

Волатилност

Това, което се пропагандира относно биткойн фючърсите, е, че те ще помогнат по отношение на волатилността, защото са разрешени късите продажби. В същото време почитатели на биткойн говорят за таргет от 1 млн. долара.

Ако се окажат прави, тогава тези, които скъсяват биткойн, ще понесат почти безкрайни загуби. От друга страна, евентуалните печалби на скъсяващите биткойн са силно ограничени.

На фона на толкова еднопосочно съотношение риск/печалба, кой нормален човек ще отвори дългосрочни голи къси позиции при биткойна? (Голи къси позиции имаме, когато продавачът скъсява даден активи, без преди това да го е взел назаем.)

Какво да правим

Повечето инвеститори трябва търпеливо да търсят възможности при акции на компании, свързани с блокчейн технологията и криптовалутите.