Забравете за биткойн и лайткойн. Друга криптовалута се надига на хоризонта и нейното име е XRP.

Криптовалутата е част от блокчейн технологията Ripple, която е разработена за осъществяване на трансгранични парични трансакции.

През последните няколко дни цената на XRP отчете внушителен ръст.

На 10 декември тази година пазарната капитализация на Ripple възлизаше на малко над 9 млрд. долара.

Към момента на подготвяне на статията цената на блокчейн технологията вече достига 32 млрд. долара.

XRP на Ripple е характерна с това, че има доста по-ниска единична цена спрямо други криптовалути, което я прави доста привлекателна за спекулантите.

Към момента на подготвяне на статията XRP се търгува срещу 0.8369 долара, по данни на CoinMarketCap. За сравнение, по време на ранната търговия в сряда цената бе на ниво от 0.47 долара.

Отчетеният ръст доведе до размествания на върха при криптовалутите. Ripple измести Лайткойн и Биткойн Кеш и вече е третата най-скъпа виртуална валута по размер на пазарната капитализация.

Какво е Ripple?

Въпреки че Ripple се появява през 2012 г., блокчейн технологията реално е по-стара от тази на биткойн.

Оригиналната версия е била създадена още през 2004 г., пише Bitcoin Magazine. Въпреки това, тя не се е появявала никъде, докато начело на компанията не са застанали професионалисти, като Крис Ларсен, съосновател на E-Loan, и Джед МакКалеб, основател на MtGox.

Криптовалутата на Ripple се използва от банки и други финансови институции. Тези компании вярват, че системата на Ripple предлага по-добри цени и по-висока сигурност спрямо останалите виртуални валути, включително биткойн.

Системата позволява да се изпращат, получават и съхраняват всякакви криптовалути по напълно децентрализиран начин. Самата компания държи огромен запас от XRP, които периодично пуска на пазара.

Но истинското предимство на XRP, изтъквано пред банките, е неговата ликвидност.

„Ликвидните нужди на банките днес се управляват буквално чрез потоци от десетки трилиони. Вярваме силно, че този модел е неефективен. Могат да се използват дигитални активи, за да се подхранва ликвидността и Ripple е позициониран уникално, за да капитализира от това. Биткойнът има нужда от 4 часа, за да завърши трансакция. XRP се нуждае от 3.6 секунди”, казва изпълнителният директор на Ripple Брад Гарлингхоаус през Fortune в интервю, взето по-рано през тази година.

Защо цената на Ripple скача?

Цената на XRP скача главно поради ефекта, предизвикан от драстичното поскъпване на биткойн. Инвеститорите, които вярват, че криптовалутите ги чака светло бъдеще, започват да търсят алтернативи, различни от етер, лайткойн или биткойн, в преследване на висока доходност в дългосрочен план.

Самата компания също отчете няколко постижения през последните месеци.

През октомври Ripple лицензира своята блокчейн технология при над 100 банки. През миналия месец American Express също се качи на борда. Последно, но не и по значение идва и новината, че хедж фондът за криптовалути на стойност 100 млн. долара на Майкъл Аригтън ще се оценява в XRP.

Колко поскъпна Ripple през 2017 г.?

В началото на тази година XRP се търгуваше на цена от 0.0065 долара, а пазарната капитализация на Ripple бе 237 млн. долара.

Това означава, че цената на XRP за брой е скочила с около 13 000% от началото на годината, като с приблизително толкова се е увеличила и пазарната му капитализация.