Докато всички са вторачили поглед в най-популярната криптовалута биткойн, една от най-старите негови алтернативи също започна да жъне рекорди.

Лайткойнът постигна цели 65% ръст в цената си през последните 24 часа, достигайки рекордна стойност в историята си от 290.99 долара, сочат данните на CoinMarкetCap. На годишна база поскъпването е дори още по-впечатляващо – цели 4 000% ръст в цената.

Тези резултати само подхранват мненията, че криптовалутите са спекулативен актив, тъй като поскъпването реално следва посоката на движение на самия биткойн. Така че няма гаранция, че ако биткойн балонът се спука, това няма да отнесе и останалите криптовалути.

Елементарна справка в сайта CoinMarketCap показва, че през последните 24 часа почти всички виртуални валути са поскъпнали с двуцифрен резултат, а някои от тях – с трицифрен от началото на годината.

Всичко това се случва поради манията около биткойн и навлизането на институционалните инвеститори на пазара на криптовалути.

Какво е Лайткойн?

Лайткойн е една от най-старите криптовалути, която придоби своята популярност благодарение на биткойн. Появата й даде възможност на инвеститорите в биткойн да диверсифицират вложенията си.

Лайткойнът е една от най-сигурните и надеждни криптовалути. Нейн създател е бившият служител на Google Чарли Лий.

Освен че е първата алтернативна криптовалута на биткойн, тя предлага и по-голяма скорост при генерирането на блокове в системата. За да се генерира блок в Лайткойн блокчейна, са нужни 2.5 минути, докато при биткойн необходимото време е 10 минути, пише Ivestopedia.

Поради тази причина големите ферми за добиване/копаене на биткойн стоят настрана от лайткойн, тъй като не могат лесно да обърнат печалбите си в други валути. Лайткойнът има и по-големи блокове, респективно повече единици, които циркулират в обращение.

Лайткойн е четвъртата най-голяма криптовалута по размер на капитализацията й. Към момента на подготвяне на материала пазарната капитализация на лайткойна достига 15.5 млрд. долара, по данни на CoinMarketCap.