Напоследък със сигурност сте забелязали големите движения нагоре при криптовалутите биткойн, лайткойн и рипъл, но има една валута, която поскъпва повече от всички тях и това е троникс.

Пазарът на криптовалути се нагорещи доста в последните няколко седмици. Биткойнът проби нивото от 10 000 долара, след това мина през 15 000 долара и се задържа над 16 000 след старта на търговията с биткойн фючърси на CВОЕ.

Лайткойнът поскъпна с 333% само за пет дни от края на миналата седмица. Рипълът скочи с 84% за ден, пише Forbes.

Една криптовалута обаче поскъпва с повече от всички тях – троникс, валутата на блокчейн платформата ТРОН.

Какво е ТРОН?

ТРОН има за цел да "излекува интернет", изграждайки развлекателна система с безплатно съдържание в блокчейн системата. Протоколът позволява на потребителите свободно да публикуват, съхраняват и притежават данни, като могат да запазват правата върху собственото си съдържание и да решават кога, как и на каква цена да го споделят.

Основателят и глaвен изпълнителен директор на ТРОН Джъстин Сун иска да позиционира блокчейн платформата като нов вид "разпределена икономика" в сферата на цифровите развлечения, в това число стрийминга на видео, онлайн залозите и социалните мрежи, където самите потребители притежават икономиката.

Троникс е криптовалутата на платформата ТРОН. Тук е важно да се отбележи, че в услуга на тази разпределена икономика, ТРОН поддържа и други криптовалути.

Според CoinMarketCap, троникс се е търгувала на ниво от 0.003916 долара миналия четвъртък. Вчера троникс проби нивото от 0.02 долара, достигайки 0.020064. Така криптовалутата отбеляза ръст от 512%. Днес троникс се търгува срещу 0.016 долара.

Защо цената на троникса скача?

Джъстин Сун се превърна до известна степен в знаменитост в света на блокчейн технологиите, най-вече заради работата си като представител на криптовалутата рипъл в Китай, Хонконг, Макао и Тайван. Напоследък той намеква в Twitter за нови борси, нови партньорства и най-важното - нови разработчици.

Засега има най-вече спекулации за евентуално партньорство с китайския гигант в електронната търговия Alibaba.