2017 беше странна година за недвижимите имоти, особено в луксозния сегмент на пазара. В някои региони имоти бяха продадени на рекордни цени, но броят на продажбите беше малък. В други бизнесът с имоти от среден клас беше във възход, но продажбите на нивата, които само супер богатите могат да си позволят, останаха непроменени.

През тази година имоти на обща стойност за милиарди долари промениха собствеността си, но бяха поставени малко рекорди. Bloomberg обобщава най-интересните продажби през 2017 г. Някои от тях са най-скъпите имоти в съответните региони, а други са емблематични са тенденциите в индустрията. Един-два имота принадлежат на известни личности.

1. The Girasol Estate на остров Сейнт Бартс, 67 млн. долара

Какво: Имение с площ от 28 328 кв. м. на карибския остров Сейнт Бартс с две отделни вили.

Защо: Продажбата, която е една от най-големите на Карибите тази година, стана след като ураганът Ирма опустощи заобикалящите го острови. Това е доказателство, че индустрията с недвижимите имоти на райски острови продължава да процъфтява и това беше голяма утеха за много притеснени собственици на второ жилище.

Продадено от: Sibarth Real Estate, филиал на Christie’s International Real Estate

2. Триетажен пентхаус в Монте Карло, Монако, 61 млн. долара

Какво: Триетажен пентхаус на площ от над 464 кв. м. Апартаментът се намира на близко разстояние от центъра на Монте Карло. Той разполага с шест спални, всяка от която с баня и прекрасни гледки към Средиземно море.

Защо: Княжество Монако, което е рай за супер богатите и техните пари, никога не е предлагало имоти на достъпни цени. Въпреки няколко продажби за повече от 100 млн. долара, този имот се нарежда близо до върха.

Продадено от: Hammer Draff Great Properties, филиал на Christie’s International Real Estate

3. The Elaine Estate в Сидни, 54 млн. долара

Какво:

Защо: Това е рекорда цена за недвижим имот в Австралия.

Продадено от: Ken Jacobs, филиал на Christie’s International Real Estate

4. Пентхаус в Ню Йорк, САЩ, 50.55 млн. долара

Какво: Апартамент с четири спални, пет и половина бани и площ от 492 кв. м. на 40-я етаж на сградата Robert A.M. Stern. Той разполага с библиотека, официална трапезария и, както вероятно очаквате от апартамент с подобна височина, мащаб и цена, удивителни гледки към града и Сентрал парк.

Защо: Първоначално обявен за продажба на цена от 59 млн. долара, този апартамент е продаден на една от най-високите цени за Ню Йорк през 2017 г. Той напомня, че ценовата листа на това равнище често надхвърля действителната стойност на апартамента и че въпреки насищането с апартаменти на сходна цена в града, 15 Central Park West запазва притегателната си сила.

Продадено от: Douglas Elliman Real Estate

5. Имение в Бевърли Хилс, Лос Анджелис, 45 млн. долара

Какво: Имение с шест спални, площ от 1287 кв. м. и инфинити басейн. То разполага с киносалон за 22 души и гледки към центъра на Лос Анджелис, както и с шест спални и седем бани. Къщата е изпълнена с картини на Анди Уорхол.

Защо: Къщата е емблематична за тенденцията на пазара на недвижими имоти в Лос Анджелис където агентите продават къщи, които са напълно готови за моментално нанасяне. Тази тенденция се наблюдава и при други луксозни имоти в града, продадени тази година. Предвид успеха на тези усилия, едва ли ще видим замиране на тенденцията в скоро време.

Продадено от: Hilton & Hyland, филиал на Christie’s International Real Estate

6. Row Mansion, Сан Франциско, над 35 млн. долара

Какво: Къща със седем спални, осем половина бани в лъскавия квартал Pacific Heights в Сан Франциско. Имението с площ от 1059 кв. м. е новопостроена и има не една, а две винени изби, както и асансьор.

Защо: Това е най-скъпият жилищен имот, продаван някога в Сан Франциско.

Продадено от: Томас Бис от Sotheby’s International Real Estate

7. Ранчо в долината Санта Инес, Калифорния, 34.25 млн. долара

Какво: Ранчото Санха Кота е с площ от 4937 декара и се намира в северната част на Санта Барбара. Прилежащата му площ се използва главно за земеделие, но тъй като се намира близо до някои от най-търсените луксозни недвижими имоти в Калифорния, се оказа огромна възможност за богат купувач да го превърне в луксозно имение за конна езда през уикендите.

Защо: Това е най-високата цена, платена за недвижим имот в окръг Санта Барбара от 2008 г. насам.

Продадено от: Сюзан Перкинс, Sotheby’s International Realty

8. Имот на брега на морето в Хемптънс, САЩ, 31 млн. долара

Какво: Къщата, която се намира в Джин Лейн, Саутхемптън, южния край на Лонг айлънд, Ню Йорк, разполага с площ от едва 232 кв. м., но е разположена в един от най-търсените райони в света. Разполага с плувен басейн, тенис корт и прекрасна гледка към океана. Това е и причината новият й собственик да плати толкова висока цена.

Защо: Това е къщата, продадена на най-висока цена в Хемптънс тази година.

Продадено от: Беат Мур, Sotheby’s International Realty

9. Sabine Farm, Гринуич, щата Кънектикът, 25 млн. долара

Какво: Не толкова ферма, колкото имение, къщата разполага с площ от 1136 кв. м. Смята се, че е продадена от милиардера Стенли Дръкенмилър и разполага с осем спални и вила за гости, която може да побере трима души. Басейнът е заобиколен от красиви градини.

Защо: Това е най-скъпият имот, продаден в Гринуич, щата Кънектикът, тази година, но продавачът му можеше да вземе доста по-голяма сума. Първоначалната му цена беше 31.5 млн. долара. Продажбата вероятно показва по-трудни условия на пазара в луксозното предградие.

Продадено от: Лесли МакЕлрийт от Sotheby's International Realty

10. Къщата на Селин Дион на остров Юпитер, щата Флорида, 28 млн. долара

Какво: Къщата на брега на океана разполага с 13 спални, три басейна и водна пързалка. Основната сграда се простира на площ от 929 кв. м., а имението включва още къща за гости, тенис корт, къща до плажа и плувен басейн.

Защо: Това е най-скъпият имот, продаден на остров Юпитер във Флорида през 2017 г. Той беше собственост на певицата Селин Дион.

Продадено от: Кристина Кондон и Тод Питър от Sotheby’s International Realty