Ако температурата на Земята се повиши с 2 градуса по Целзий през следващите 30 години, повече от 25 процента от земята ще бъде трайно засушена, според ново изследване на климата.

Прогнозите, базирани на 27 глобални модела за развитие на климата, установиха, че от 24 до 32 процента от общата земна повърхност ще страда от трайно засушаване при увеличение на температурите с 2 градуса, според проучването, публикувано в понеделник в списание Nature Climate Change.

Но усилията да се ограничи тази промяна на температурата само до 1.5 градуса биха предотвратили засушаването на около две трети от застрашените райони, според доклада.

Основните населени региони, включително Южна Европа, Южна Африка, Централна Америка, крайбрежна Австралия и Югоизточна Азия, ще бъдат пощадени от значително засушаване, посочва Huffingtonpost.

Парижкото споразумение за климата се стреми да запази глобалното повишаване на температурите под 2 градуса през този век, с цел да го ограничи до 1.5 градуса.

Въпреки това проучването прогнозира негативни промени, които биха се случили преди 2070 г., и препоръчва страните да вземат мерки по-рано, за да предотвратят увеличаването на засушаването.

Предприемането на ранни действия за борба с повишаването на температурите, се добавя в доклада, може "значително да намали вероятността големи региони да бъдат изправени пред трайно засушаване и свързаните с него последствия".

И докато някои държави насърчават активно постигането на тези цели, Съединените щати заемат противоположна позиция, въпреки че американците произвеждат повече въглероден диоксид на човек от всяка друга страна по света.

През 2014 г. процентът на глава от населението по този показател е двойно по-висок от този в Китай.

Президентът Доналд Тръмп, който се застъпва за възкресението на въгледобивната промишленост, се оттегли от пакта за климата през юни, като администрацията му неуморно работи за свалянето на редица регламенти на Агенцията за опазване на околната среда.