Berkshire Hathaway повиши двама дългогодишни ръководители, като ходът показва, че компанията вече се готви за бъдеще без милиардера Уорън Бъфет, съобщава ВВС.

Двамата вицепрезиденти – Грегъри Абел и Аджит Джаин, са потенциалните наследници на 87-годишния Бъфет, който ръководи разрастването на инвестиционната компания. Милиардерът казва, че остава в добро здраве. Той определи Абел и Джаин като хора, които „носят Berkshire в кръвта си“.

Повишението цели да осигури на двамата потенциални наследници опит в управлението на по-голям бизнес. 55-годишният Абел, който сега е генерален директор на Berkshire Hathaway Energy, беше определен за вицепрезидент на незастрахователния бизнес.

66-годишният Джаин, топ ръководителят на застрахователния бизнес на конгломерата, ще бъде вицепрезидент за застрахователната дейност.

Двамата влизат и в Борда на директорите на Berkshire, който се увеличава до 14 души. Бъфет каза пред CNBC, че промените трябва да бъдат почти незабележими отвън.

„Това е част от движение към наследяване след време, а те са двете ключови фигури в Berkshire. Това можеше да се случи и преди пет години“, заяви инвеститорът и допълни, че „летаргия, граничеща с мързел“ е причината съобщението да не бъде направено по-рано.

Бъфет управлява Berkshire Hathaway повече от четири десетилетия, като го превърна в сложен конгломерат с интереси в товарните железопътни превози, големи застрахователни компании, недвижими имоти, вестници и комунални услуги.

Сред инвестициите му са компании, като Geico, Kraft Heinz, Fruit of the Loom и Acme Brick Company, както и филиали на Northern Powergrid, които обслужват около 3.9 милиона клиенти във Великобритания.

В компанията и филиалите й работят над 367 000 души в цял свят. Филиалите са ръководени децентрализирано, но големите инвестиционни решения остават под контрола на Бъфет и 93-годишния вицепрезидент Чарлз Мънгър.

Бъфет заяви, че продължава да ходи на работа в събота, но плановете за наследяване отдавна са част от разговорите с членовете на Борда на директорите на Berkshire Hathaway. Бъфет, Джаин и Абел контролират различни отдели, които обаче са сравними по влияние и значение.

Бъфет е категоричен, че двамата мъже няма да бъдат хвърлени един срещу друг в битка за наследяването му. „Те се познават добре, харесват се, всеки от тях е специалист в своята област“, подчертава милиардерът.

„Оракула от Омаха“

Времето на Бъфет в Berkshire го изстреля до редиците на най-богатите хора в света. Списание Forbes оценява състоянието му на близо 88 млрд. долара.

Понякога наричан „Оракула от Омаха“, Бъфет е известен с интересите си в дългосрочни инвестиции и с дружелюбните си маниери. Той живее в една и съща къща в Омаха, щата Небраска, от десетилетия и обеща да дари богатството си за благотворителност.

Бъфет каза, че още десет години в компанията биха били „дълго време“, но все още няма планове за оттегляне. „Харесва ми това, което правя в Berkshire. По-забавно е, отколкото мога да си представя“, сподели той.

В интервюто за CNBC инвеститорът не пропусна да изкаже мнение и за така популярната напоследък тема с биткойна и криптовалутите. Той се отнася с недоверие към тях и е категоричен, че никога не би купил биткойн.

„Що се отнася до криптовалутите, мога да кажа с почти пълна сигурност, че те ще имат лош край. Кога и как ще се случи това, не знам“, заяви Бъфет и допълни, че не разбира биткойна и другите дигитални активи, базирани на блокчейн технологията.

„Ние нямаме криптовалути, никога няма да имаме позиция в тях. Имам си достатъчно неприятности с нещата, от които си мисля, че разбирам. Защо да вземам дълга или къса позиция в нещо, което не разбирам?“, каза милиардерът.

Въпреки че думите му често предизвикват сътресения на борсата, цените на криптовалутите се запазиха относително стабилни след коментарите му. Цената на биткойна отбеляза лек спад - до около 14 400 долара, а тази на етера - втората най-скъпа криптовалута, се повиши до повече от 1300 долара.

Цената на Ripple, третата най-голяма криптовалута по пазарна капитализация, продължи спада си от последните дни до по-малко от 2 долара заради притеснения, които не са свързани с коментарите на Бъфет.