Уорън Бъфет не е обикновен богаташ, той е богат и на приятелства.

Дали яде в McDonald’s на обяд с приятеля си милиардер Бил Гейтс, прекарва време със семейството си или разрешава бизнес проблеми с дясната си ръка Чарли Мънгър, отношенията с хората са това, което според Бъфет дефинира успеха.

„Уорън Бофет винаги е казвал, че мерилото за успех е дали близките ви хора са щастливи и ви обичат“, пише Бил Гейтс в публикация в рубриката „Попитайте ме нещо“ в Reddit. За Бъфет доларите не са най-голямата награда.

„Получаването на безусловна любов е най-голямата полза, която можете да получите“, сподели инвеститорът пред студенти по бизнес администрация през 2008 г.

„Невероятното при любовта е, че не можете да се отървете от нея. Ако опитате да я подарите, получавате два пъти повече, но ако се вкопчите в нея, тя изчезва. Това е необичайна ситуация, при която хората, които раздават любов, получават десетократно повече“, допълни Бъфет.

Това е и една от тайните му за щастие. „Не познавам човек с десетки хора, които го обичат, и да не е щастлив“, сподели милиардерът.

Това твърдение е изпробвано от собствения му опит. „Работя това, което ми харесва, с хора, които обичам. Това е щастие. Аз съм щастлив ден след ден. Как бих могъл да бъда по-щастлив?“, казва Бъфет.

Дори финансовият успех, колкото и голям да е той, е плитък без любов.

„Виждам всякакви хора, които са бедни. Те имат това, което останалият свят вероятно смята за важно, но нямат човек, на когото да му пука за тях. Ако имате семейство, в което хората са напълно отчуждени, а аз виждам това непрекъснато, често в заможни семейства, не знам как можете да сте щастливи“, отбелязва Бъфет.

Сигурно ви се струва, че това е лесно да се каже от милиардер като него, но той обяснява, че може да преживява и с доста по-малко. „Аз вече съм щастлив. Бих бил щастлив и със 100 000 долара на година“, сподели инвеститорът пред PBS Newshour през юни.

Бъфет живее в една и съща къща от 1958 г. и казва, че „ако можех да похарча 100 млн. долара за къща, която би ме направила много по-щастлив, щях да го направя. Но според мен това е най-щастливата къща на света. И причината е, че тя пази спомени и хората се връщат в нея“.