България очаква да кандидатства за присъединяване към Европейския валутен механизъм, известен като ERM-2, до юни тази година, като предварителна стъпка за приемането на еврото, заяви днес министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от Reuters.

България, която днес пое ротационното председателство на ЕС има готовност да се присъедини към еврозоната и гледа на влизането си като на признание за осъществените реформи след присъединяването й към ЕС през 2007 г.

“Най-вероятно ще кандидатстваме в първите шест месеца на годината,” заяви Горанов пред чуждестранни медии.

“Ние по никакъв начин не представляваме риск за еврозоната,” казва Горанов, изтъквайки наличието на 20-годишен валутен борд и силните икономически показатели на страната, които изпълняват критериите за членство в еврозоната.

Планът на България общо взето има подкрепа, но не всички 19 страни членки на еврозоната се чувстват комфортно по отношение на присъединяването й.

България има бюджетен излишък, инфлацията е под контрол, а страната е една от най-малко задлъжнелите в ЕС, пише Reuters.

Според дипломати и банкери обаче, България трябва да продължи с реформите на малката си икономика и да изкорени корупцията, за да доближи ниския си стандарт на живот до този на богатите страни членки на ЕС.

София не е определяла конкретна дата за приемане на евото, но твърди, че присъединяването към задължителния механизъм ERM-2, определян като “чакалнята” за еврозоната, ще бъде добър сигнал за общата Европейска идея, особено на фона на подготовката на Великобритания да напусне съюза.

България е засилила преговорите си с Европейската централна банка и със страните членки относно приемането й в ERM-2, но според запознати източници е малко вероятно да има решение по този въпрос преди в Германия да бъде съставено ново правителство.