Факт е, че разходите за храна са сред най-сериозните пера в семейния бюджет.

Наред с комуналните услуги, сметки за телефон/интернет, евентуален кредит и разходи за образование, ако имате деца, средствата, които отделяме за храна, са значителна част от месечните приходи в повечето средностатистически семейства.

И ако за някои седмичното пазаруване е успешен начин да балансират и да спестяват, за други е по-добре всеки ден да решават от какво имат нужда.

Значение има и това дали приготвяме храната у дома или пазаруваме готови ястия, колко често се храним навън и т.н.

От Huffington Post предлагат няколко начина, които ще ни помогнат да спестим пари от храна, без да се лишаваме от качество, разбира се.

1. Плащайте кеш

Проучванията показват, че хората, които използват пари в брой, харчат 12% до 18% по-малко от тези, които използват кредитна/ дебитна карта.

Вероятно няма по-добър инструмент за бюджетиране, отколкото да оставите карта у дома или да я премахнете от приложенията си в телефона. Отидете до магазина с определена сума и така ще имате спирачка на импулсивните покупки.

Защо? Паричните средства са реални. То са видими. Когато обаче плащаме с карта, ние не ги виждаме и така лесно се увличаме и не виждаме реално сумата, която оставяме.

2. Престанете да купувате твърде много неща

Колко от храната, която купувате изяждате? Оказва се, че много семейства изхвърлят голяма част от нещата, което на годишна база е сериозен разход.

Тъй като по-голямата част от храната, която изхвърляме, са пресни плодове и зеленчуци, трябва да се съсредоточим върху две неща: количеството бързо разваляща се храна, която купуваме, на първо място, и как да преработваме продукти, които са леко завехнали, например тиквички.

Затова купувайте само това, което можете да изядете и което харесвате. Планирайте седмичните ястия и така преценете какво реално трябва да купите.

3. Споделете повече и поръчвайте по-малко, когато вечеряте навън

Ресторантите често са голямо перо за бюджета. И тъй като обикновено излизаме, не само за да се видим с приятели, но и да се нахраним, поръчайте обща храна и опитайте от всичко.

Така, ако сте 5 души, може да си поделите три ястия, например. А десертът не е нужно да е от заведението. Излезте и хапнете сладолед или торта от някоя малка сладкарница.

4. Запазете излизането навън за специални поводи

Когато имате специален повод, пригответе нещо по-луксозно и изтънчено у дома, вместо да излизате навън. Понякога заведения слагат над 300% надценка, което знаете колко бърка в джоба.

Ако не ви се готви, проверете за отстъпки в сайтове за групово пазаруване. А най-хубавото е, че ако остане храна, можете да я консумирате на следващия ден и така да спестите една вечеря.

5. Намалете купуването на готова храна и поръчките по телефона

Когато влезете в магазина и се отправите към щанда с готови ястия, защото сте прекалено уморени или немотивирани да готвите, спрете. Тези ястия могат да излязат доста скъпо удоволствие.

Вместо това помислете за аламинут, който можете да приготвите с голяма салата и с което ще спестите пари. Обещайте си да поръчвате или купувате храна отвън само веднъж седмично и след месец вижте колко сте спестили.