Alphabet - компанията майка на търсачката Google, вече е втората щатска публична компания, чиято пазарна капитализация преминава границата от 800 млрд. долара, като по този начин се присъедини към производителя на iPhone - Apple.

Цената на акциите от клас А на Alphabet вчера се повиши с 1.8% и достигна 1164 долара за брой, пише The Wall Street Journal.

Междувременно Microsoft премина границата от 700 млрд. долара пазарна оценка, което пък направи компанията третата, постигнала това, след Alphabet и Apple. Вчера книжата на Microsoft поскъпнаха до 91.61 долара на брой, или с 1.79 на сто спрямо ден по-рано.

От началото на годината Alphabet добави 74 млрд. долара към пазарната си оценка, докато повишението при Microsoft е от 43 млрд. долара. Съвкупният ръст при двете компании за първите три седмици на годината вече е 117 млрд. долара, изчисляват от WSJ.

Apple премина границата от 700 млрд. долара през февруари 2015 г., а през миналата година първо повиши пазарната си оценка до над 800 млрд. долара, а по-късно и до над 900 млрд. долара. Това се случи малко след като Alphabet премина нивото от 700 млрд. долара пазарна капитализация.

Информационно-технологичния сектор от S&P500 добави 42% през 2017 г., което накара мнозина анализатори да споделят очакванията си за евентуална корекция през настоящата година.

Това за момента не се случва, като технологичните акции бележат от началото на годината едно от най-добрите си представяния за всички времена.

Припомняме, че на 8 януари Amazon за първи път в своята история премина границата от 600 млрд. долара.

Повишенията напоследък при Microsoft се дължат на факта, че софтуерният гигант продължава да смята облачните услуги, и в частност облачните изчисления, за един от най-големите си приоритети.

Ръстът при Alphabet идва на фона на все по-високите разходи от страна на рекламодателите на платформите на компанията. Google и Alphabet към момента държат 2/3 от съвкупните дигиталните разходи на реклама, сочат данни на eMarketer за 2017 г.

В първите дни на 2018 г. книжата на Facebook отчетоха понижения, след като част от анализаторите са на мнение, че последните промени в социалната мрежа могат да доведат до отлив на рекламодатели и спад на приходите й.

По последни данни пазарната капитализация на топ 10 на най-скъпите щатски компании вече 5.6 трилиона долара. Дали обаче ще видим пазарна оценка от 1 трилион долара за Apple през тази година – предстои да разберем.