Днес азиатските борси си поеха глътка въздух, на фона на стремглавия ръст от началото на годината. В същото време нови спекулативни разпродажби понижиха стойността на долара до тригодишни дъна.

Повечето азиатски индекси бележат повишения между 5 и 10% от началото на годината, като много от тях са на рекордни нива.

По-рано днес азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI губеше 0.2%, след като преди това във вторник скочи с 1.2%, до рекордно високо ниво.

Японският Nikkei се понижи с 0.6%, на фона на поскъпването на йената, въпреки че спадът на индекса бе от 26-годишен връх.

Изнесените днес данни показаха ръст на износа на Япония в 13-и пореден месец, на фона на рекордно голямото търсене от страна на Китай и Азия като цяло. В същото време производствената дейност бележи най-големия си ръст от близо четири години.

Корейският основен индекс KOSPI днес остана без промяна, докато китайският CSI300 се понижи с 0.3%. Въпреки това китайския индекс нараства с над 8% от началото на годината и е близо до най-високото си ниво от средата на 2015 г.

На Уолстрийт, с 10-процентен скок в цената на акциите си Netflix оглави ръста в технологичния сектор, след като компанията обяви резултати, които бяха по-добри от очакваните. Досега 82% от компаниите обявиха по-добри резултати от прогнозите.

Технологичният Nasdaq приключи вчерашната сесия с повишение от 0.71%, докато S&P 500 добави 0.22%, а Dow Jones остана почти без промяна.

На валутните пазари доларът остава под обсада - на фона на очакванията на инвеститорите, че Федералният резерв на САЩ далеч няма да е единствената централна банка, която ще затегне паричната си политика.

Мнозина очакват, че Европейската централна банка (ЕЦБ) може да направи стъпка напред към евентуалното затягане на паричната си политика по време на своята среща в четвъртък.

Тези очаквания оскъпиха еврото до 1.2315 спрямо долара - близо до тригодишния връх от 1.2322, достигнат миналата седмица. Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, падна до ново тригодишно дъно от 90.003 пункта.

Разпродажби имаше и спрямо йената, въпреки че Централната банка на Япония вчера положи сериозни усилия да опровергае спекулациите, че може да ограничи програмата си за изкупуване на активи в скоро време.

Доларът за последно се търгуваше с понижение от 0.35%, до 109.90 йени, след като проби подкрепата при 110.00 за първи път от септември насам.

Британският паунд поскъпна до 1.4040 долара, което бе най-високото ниво от референдума за излизане на Великобритания от ЕС през юни 2016 г.

Поевтиняването на долара бе добре дошло за суровините, които се търгуват в щатската валута. Златото поскъпна до 1 341.26 долара за тройунция.

Цените на петрола консолидират, след като скочиха с над 1% във вторник, когато петролът от сорта брент достигна цената от 70 долара за барел за първи път от седмица насам.

Фючърсите на брента днес губят 19 цента, до 69.77 долара за барел, докато тези на щатския лек суров петрол поевтиняват с 6 цента, до 64.41 долара за барел.