Цените на петрола могат да се повишат до нива от 80 долара за барел, прогнозира главният изпълнителен директор на Credcent Petroleum - един от големите петролни и газови производители в Обединените арабски емирства.

Маджид Джафар заяви по време на Световния икономически форум в Давос, че цените може да продължат да растат, при положение че големи производители, като Венецуела, не успеят да повишат добива си.

„В последните няколко години се отчита недостиг на инвестиции в сектора, основно заради ниските цени на петрола. Нашето основно притеснение в момента е, че при продължаващ растеж на икономиката в световен мащаб, ще е трудно да се поддържа балас на този пазар“, заяви Джафар.

Запитан къде вижда цените на петрола към края на 2018 г., той отговаря: „Може да видим ръст до 80 долара за барел“.

В случай че това се случи, съвсем естествено е да очакваме и повишение на цените на горивата в страната ни. Данни на fuelo.net в момента сочат, че средните цени на бензин А95 и дизел в страната са съответно 2.09 и 2.12 лв. за литър.

Фючърсите на петрола от сорта Брент в момента се търгуват на ниво от 69.33 долара за барел, което е близо до тригодишния връх от 70.37 долара за барел, отчетен на 15 януари. Американският лек суров петрол днес е почти без изменение спрямо ден по-рано, на ниво от 64.48 долара за барел.

Цените на петрола в последните дни отчитат ръст, на фона на добрите очаквания за световната икономика, както и понижението на добива от основни производители, като Русия, Саудитска Арабия и Венецуела.

През изминалата седмица данни на ОПЕК показаха, че за декември във Венецуела отново се отчита спад на добива, този път с нови 82 000 барела дневно, до 1.745 млн. барела.

Данните на венецуелското правителство обаче сочат спад от внушителните 216 хил. барела на ден, до 1.621 млн. барела.

Междувременно, петролният министър на страната Маниел Кеведо заяви в интервю за S&P Global Platts, че страната му лесно може да увеличи производствения си капацитет до 2.472 млн. барела дневно.