Руската енергийна компания Rosneft получи лиценз от Венецуела да разработва две газови находища в страната.

Сделката ще позволи дъщерното дружество на руската компания - Grupo Rosneft, да изнася газq добит в находищата Патао и Мехилонесq намиращи се в Карибско мореq през следващите 30 години, съобщава BBC.

За да стане сделката фактq ще бъде нужно и одобрението на венецуелските регулатори.

За никого не е тайна, че Русия и Венецуела са близки партньори. От една странаq Русия търси начин да разшири влиянието си в Южна Америка, а от друга страна, закъсалата Венецуела, която страда от икономическа криза и международна изолация, има нужда от всяка протегната към нея ръка.

През август Rosneft осигури на държавната венецуелска компания PDVSA 6 млрд. долара под формата на предварителни плащания по доставки на петрол.

В изявление Rosneft изчислява, че общите резерви на двете находища достигат около 180 млрд. кубични метра газ. От тях ще може да се добива максимално по около 6.5 Bcm на година през първите 15 години.

Шефът на Rosneft Игор Сечин сключи сделката по време на среща с президента на Венецуела Николас Мадуро, проведена в Каракас през миналата седмица.

Държавната Rosneft вече има участие в редица проекти във Венецеуела, включително и свързани с добива на петрол.

Венецуела се намира в изключително лошо икономическо състояние, като дължи около 140 млрд. долара на чуждестранните си кредитори.

През миналия месец Русия се съгласи да преструктурира 3.15 млрд. долара от венецуелския дълг.