Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че на основните опозиционни партии в страната е забранено да участват в президентските избори през следващата година.

Той съобщи, че само партии, които са участвали в местните избори в неделя, ще могат да вземат участие на президентските избори.

Лидерите на партиите „Първо справедливост“, „Народна воля“ и „Демократично дело“ бойкотираха гласуването, защото според тях избирателната система е пристрастна.

В същото време президентът Мадуро твърди, че венецуелската избирателна система е напълно надеждна.

В своя реч вчера той заяви, че опозиционните партии "са изчезнали от политическата карта ".

"Партия, която не е участвала на изборите днес и е призовала за бойкот на изборите, не може да участва повече в тях", каза той, цитиран от BBC.

През октомври трите основни опозиционни партии обявиха, че ще бойкотират изборите вчера, заявявайки, че те обслужват диктатурата на президента Мадуро.

Мадуро твърди, че неговата партия е спечелила над 300 от 335-те кметски надпревари. Според местната избирателна комисия избирателната активност е била 47%.

Икономическата криза във Венецуела се задълбочава. В страната има недостиг на стоки от първа необходимост, а инфлацията скача.

Изявлението на Мадуро има за цел да провокира опозицията. Най-вече тъй като той оправдава този ход, заявявайки, че това е условие, зададено от Националното учредително събрание - орган, който опозицията отказва да признае, защото според тях е недемократичен.

Рейтингът на Мадуро пада заради задълбочаващата се икономическа криза. На фона на критиките към него, той използва стратегията „разделяй и владей“ – намира начини да отслабва опозицията, така че да представлява по-малка заплаха за неговото управление.

И досега успява – той вкара в затвора някои от най-популярните опозиционни лидери, като Леополдо Лопез. Попречи на други като Енрике Каприйес да се кандидатират за ръководни длъжности.

Сега пък забрани на най-влиятелните партии да участват в бъдещи избори. Опозицията е в криза, а г-н Мадуро злорадства.

Той твърди, че при налагането на забраната на опозиционните партии да участват в изборите през следващата година се следват критериите, зададени от Националното учредително събрание.

В събранието, което бе учредено през август и има властта да пренаписва конституцията, обаче има предимно поддръжници на правителството. Опозиционните партии гледат на това като на ход на президента да се окопае още повече във властта.

Президентските избори са насрочени за декември 2018 г., но според някои анализатори те ще бъдат издърпани напред.

Венецуела, която се намира в северната част на Южна Америка, има население от над 30 милиона души. Страната има едни от най-големите петролни резерви в света, както и огромни залежи от въглища и желязна руда.

Въпреки наличието на природни ресурси, жителите на страната живеят в бедност.

Сега в страната има разделение между поддръжниците на Мадуро и тези, които искат да сложат край на 18-годишното управление на Социалистическата партия.

Поддържниците на Мадуро твърдят, че той подобрил стандарта на живот на много хора, докато според неговите критици той е подкопал демократичните институции във Венецуела и управлява неправилно икономиката.