Почистването на гардероба може да изглежда като трудна задача. Да се ​​отървеш от дрехи, които не носиш от години, не е лесно.

Ами ако отново дойде на мода точно тази рокля, която си купихте през 2005 г.?

Понякога просто трябва да почистим гардероба, за да дадем нов облик на стила си.

Не сте сигурни откъде да започнете? Нuffingtonpost са подбрали няколко съвета от стилист:

Какво да запазим

Нещата, които трябва задължително да запазите в гардероба си, са основни дрехи, които носите ежедневно и можете да комбинирате с модните елементи през различните сезони.

Когато оглеждате закачалките, е добре да определите кои дрехи никога не излизат от мода. Например, дънки, обикновени пуловери, тениски, клинове и потници влизат в тази категория.

Други елементи, които непременно трябва да запазите, са тънки поло блузи и тениски с дълги ръкави, които могат да се носят под рокли или жилетки.

Облеклото на слоеве може да добави интересен елемент и текстура към всеки стил, съветва експертът.

Класическо кожено яке и най-малко едно топло палто са две други дрехи от гардероба ви, които трябва задължително да запазите.

Когато става въпрос за обувки, те могат да имат доста дълъг срок на експлоатация, така че трябва да ги разделите на класически и модерни.

Например, една страхотна двойка черни високи обувки е задължителна, но екстравагантни платформи, излезли от мода, трябва да напуснат гардероба ви.

Освен това обувките имат способността да трансформират дори най-простите дрехи, затова е по-лесно да се оправдаем и да ги задържим. Освен ако, разбира се, не са повредени или износени.

Какво да изхвърлим

След като сте отделили нещата, които си заслужава да запазите, е време да започнете почистването.

Нещата, които ще изхвърлите, трябва да включват тези, които сте носили например три пъти през живота си и само заемат място в гардероба ви. Както и тези, които са излезли от мода и не сте обличали от години.

Експертите определят и правило, което трябва да спазвате при почистването: ако не сте носили дрехата в продължение на година, значи трябва да се отървете от нея.

Други неща, от които можете да се отървете, са тези, които са в изобилие в гардероба ви. Например пет бели ризи. Изхвърлете поне една или две от тях. Това обаче не важи за дънките - те никога не са в повече.

Не бива да запазвате и дрехи, за които се надявате, че в крайна сметка ще се върнат на мода. Някои тенденции просто трябва да умрат.

Освен това, ако имате официална дреха в гардероба си, която сте носили на всяко голямо събитие през последните няколко години - сватби, коктейли, работни партита - може би е време да я замените с нещо друго.

И накрая, ако имате дрехи, които не ви карат да се чувствате страхотно, когато ги носите, вероятно е добра идея да ги изхвърлите. Обличайте само това, което ви кара да се чувствате силни и уверени.

Какво да направите след това

След като сте определили кое да изхвърлите и кое да запазите, има няколко плана на действие.

Първо, можете да дарите вашите излишни дрехи на благотворителни организации, като Червения кръст, например.

Ако някои от тях са прекалено износени или повредени, можете да ги занесете в магазини, които ги събират (H&M например), където ще получите отстъпка за следващата си покупка, а дрехите ще бъдат рециклирани и може би ще се превърнат в нови текстилни изделия.

Можете също така да подарите част от тях на приятелите си или да си организирате парти за размяна на дрехи. Така и вие ще се сдобиете с нови.

И накрая, винаги има опция да ги продадете, особено ако разполагате с дизайнерски артикули в добро състояние.