През 2017 г. Централна и Източна Европа (ЦИЕ) отчита още една солидна година по отношение на сделките по сливания и поглъщания (M&A) приключвайки с 2 113 финализирани сделки, или с 6% повече от 2016 г.

Общата стойност на сделките възлиза на 71.5 млрд. евро, което представлява малък спад, в сравнение с 2016 г., но е доста над нивата от 2014 и 2015 г.

Данните са от нов доклад на CMS и EMIS, който предоставя данни за 15 развиващи се европейски държави.

Едно от основните неща, които се посочват в доклада, е, че Китай се е превърнала в най-големия инвеститор в развиващите се европейски държави през 2017 г. Страната е увеличила стойността на инвестициите си в региона със 78%, до 7.7 млрд. евро. Увеличението през 2016 г. е 96%.

САЩ остава най-големия инвеститор, ако се съди по брой на сделките с 92 трансакции, осъществени през 2017 г.

“Въпреки несигурността по отношение на политиката в световен мащаб, доверието нараства през втората половина на годината,” казва Хелън Родуел, партньор в CMS.

“Това води до стабилен брой сделки и увеличаващ се интерес от страна на чуждестранните инвеститори. Това важи най-вече за Китай и показва, че регионът ще играе важна роля във външнополитическата инициатива на страната, известна като „Един пояс, един път“. Вече наблюдаваме сериозна активност в началото на 2018 г., като има всички признаци за още една добра година за M&A сектора в региона.”

Според доклада, през 2017 г. може да бъдат отличен възходът на редица държави. В Украйна има признаци на съживяване, въпреки напрежението в източната част на страната, и това се отразява в 67-процентния ръст на M&A активността.

Румъния също отчита прогрес при M&A сделките - с 13% ръст при броя на сделките и 64% увеличение при общата им стойност. Стабилният икономически растеж в Полша се отразява положително и на пазара на сделките, чиито брой бележи повишение от 3%, до 288 през 2017 г.

“На фона на икономическия растеж, който изпреварва този на всички развити икономики, благоприятната среда за чужди инвестиции и финансирането от ЕС, и все по-заможното население от над 100 милиона души, ЦИЕ е привлекателен пазар, сам по себе си,” казва Радивое Петрикич, партньор в CMS.

“Броят на сделките показва, че ЦИЕ остава ключова цел за международните инвеститори, независимо дали искат да навлязат на пазара директно или да го използват за производство на стоки и износ.”

Най-голяма активност при M&A сделките в региона има в сектора на недвижимите имоти и строителството - с общо 390 сделки на стойност 16.9 млрд. евро. След това се нареждат секторът на производството и този на технологиите.

Полша пък е най-привлекателният пазар за нови листвания на борсата, като първичните публични предлагания на акции (IPO) в страната са на стойност близо 1.8 млрд. евро.