Японската кухня завоюва популярност в цял свят. На първо място в кулинарната класацията е сушито. Въпреки всенародната любов към угощението с ориз и риба, далеч не всеки знае какво представлява уасабито, кое суши свети в тъмното и кое е най-скъпото.

Предлагаме на вниманието ви интересни факти за сушито.

1. Сьомга

Японците смятат суровата сьомга за опосна, доколкото тихоокеанските риби са подложени на заразяване с паразити. Тъй като в Норвегия ловят много сьомга, тази страна реши да се съсредоточи върху посвещаването на японските потребители, че атлантическата сьомга е безопасна дори в суров вид.

2. Уасаби

Първоначално уасабито е употребявано в суши, за да убива бактериите и паразитети в рибата. Сега при отлични хигиенични усолвия, то става ненужно, но по навик продължава да се яде.

3. Джинджифил

Той е предназначен за почистване на вкусовите рецептори между отделните парченца суши. Поради това, ако го сложите върху рулцето си, това може да се сметне за оскърбително от шеф-готвача.

4. Есколар

През 2013 г. генетичен тест на риби в ресторанти и супермаркети показа, че 84% от суши-ресторантите в САЩ неправилно заменят рибата тон с есколар. Тази риба, както е известно, провокира продължителна и неконтролируема диария.

5. Суши ресторант

В САЩ има около 3946 суши ресторанта, а в Япония – около 45 000. Повечето американски и европейски потребители не знаят, че сушито не се яде с ръце, а с пръчки.

6. Каппа

Има причина, поради която в названието на сушито с краставица фигурира думата „каппа“. В японската митология съществува същество Каппа, което живее в езерата и обича краставици.

7. Метод на консервиране

Сушито първоначално е било метод за консервиране на риба. След това хората започнали да го консумират с ориз.

8. Оригинални чинии

Във Ванкувър има компания, която предлага суши върху голи женски тела. Съгласно правилата, с моделите не бива да се говори, те не се докосват и не са приети непристойни жестове и коментари.

9. Светещо суши

В сушито понякога използват трансгенна риба. Това се прави, за да свети в тъмното.

10. Sukiyabashi Jiro

Джиро Оно се смята за най-добрия в света готвач на суши. Клиентите си записват една година по-рано час за посещение на ресторанта му Sukiyabashi Jiro в Токио.

Оризът, който Джиро приготвя, бива описван като „облак, който се взривява в устата“.

11. Над 80% риба тон

Най-скъпата риба тон за суши е била продадена за 1,8 млн. долара в Япония. Над 80% от световния улов на риба тон се изяжда от японци.

12. Най-дългото суши руло

Дължината му е 2 км и 521 метра. То е било приготвено в Русия през декември 2011 г. в ресторанта Sushkof.

13. Внимание! Живак!

Преди години Джереми Пивен е диагностициран с отравяне с живак. Причина за това става 20-годишният му навик да яде поне два пъти дневно суши.