Всички родители искат децата им да бъдат здрави и щастливи, но храната се е превърнала в бойно поле за много семейства и източник на голямо объркване и противоречие в медиите.

Според резултатите от голямо международно здравно изследване, публикувано в списание Lancet, всяко дете, родено в Япония днес, ще се радва на най-дългия живот в най-добро здраве, а хранителните навици са една от големите причини за това.

Наднорменото тегло при децата и случаите на диабет нараснаха рязко в цял свят, но нивата на затлъстяване при японските деца отдавна са на много по-ниско ниво и като цяло намаляха в последните години. Каква е тайната за това?

Въз основа на изследвания и интервюта с експерти, лекари и специалисти по хранене от цял свят, Business Insider публикува седем практически стъпки, които всички родители трябва да предприемат, за да поддържат здравето на децата си.

Направете семейните хранения по-задоволителни

Японският начин на хранене е много ефективен както по отношение на засищането, така и при осигуряването на висококачествен хранителен пакет. Когато се храните с полезни вещества, от които тялото ви се нуждае, вие естествено имате по-малко желание (и място) за нездравословна храна. Но не трябва да приготвяте водорасли, суши и тофу, за да имате здраво дете – просто насочете хранителните навици в семейството си в по-здравословна посока.

Давайте на детето си повече растителни храни като плодове, зеленчуци, бобови храни, пълнозърнести храни и здравословни мазнини, като омега 3 мастни киселини, и по-малко преработени храни с добавени захар и сол. Тези храни имат сравнително ниско съдържание на калории и високо количество полезни хранителни съставки. Това минимизира рисковете от затлъстяване и редица болести, свързани с него, и увеличава възможността за дълъг, здравословен живот. Една тайна: предпочитаното ястие в Япония е оризът, който е по-популярен от хляба и пастата.

Предимството на японския ориз, за предпочитане кафяв, е изключително добрият му вкус и високото количество вода. Той е изключително засищащ и с много по-ниско съдържание на калории, отколкото хлябът.

Превърнете храненето в празник наред с някои гъвкави ограничения

Насърчавайте детето си да похапва нещо сладко или тестено от време на време, но в подходящи количества и честота. В Япония количествата са доста по-малки, отколкото в западните страни.

Диетоложката Томоми Такахаши от Kaji Sakura Nursery School в Токио подчертава значението на храненето заедно. „Дори да сте заети, определете конкретно време за хранен, така че да можете да се храните с детето си поне веднъж на ден“, казва тя. „Гответе ястията с любов и това ще отекне в сърцето на детето ви. Усетете радостта от храненето с детето ви“, съветва Такахаши.

Насърчавайте детето си да пробва нови храни

Храната, която децата харесват и не харесват, се променя с течение на времето и родителите могат да ги тласнат леко към по-здравословни навици, като им предоставят по-голям избор и дадат собствен пример. Колкото по-рано децата пробват нови здравословни храни, толкова по-здравословна ще стане и диетата им.

Това ще ви вдъхнови да продължите да изкушавате децата си с нови вкусове, защото вкусът им съзрява и се променя непрекъснато, докато растат. Малките деца се нуждаят само от едно вкусване на нова храна, за да я харесат и да продължат да я консумират. Децата на повече от две години се нуждаят от значително повече вкусвания – над 20. Така че не се отказвайте твърде бързо. Продължавайте да предлагате нови храни, дори малки „тестови“ порции, които не носят удоволствие.

Внесете японски стил във вечерята си

Знаем, че средните порции в ресторантите увеличиха обема си и излязоха от контрол в последните 20 години, поради което хората започнаха да преяждат неразумно почти през цялото време. Как можем да нормализираме порциите?

Просто като изхвърлим големите чинии и сервираме храната си в по-малки, например чинии за салата или хляб. Препоръчително е чиниите да са с диаметър 15 см, а купите – от 2 до 7 см и вместимост около 100-200 милилитра (около три четвърти от чашата).

За плодовете и зеленчуците обаче няма ограничения за количеството.

Накарайте детето си да тича и скача

Трудно е да откъснете децата от видео игрите и технологичните изкушения, но те наистина се нуждаят от минимум 60 минути физическа дейност с умерена интензивност на ден. Ключът е да превърнете това в забавление. Опитайте да ходите бързо заедно до училище или да играете на площадката.

Изследователи установиха, че Япония има изключително висок процент (98.3%) деца, които ходят или карат колело до училище в сравнение със страните с ниски доходи. Това явно води и до ниски нива на затлъстяване при децата.

Световната здравна организация съобщава, че подходящите нива на физическа дейност при децата от 5 до 17 години допринася за развитието на здрави кости, мускули и стави и на здрава сърдечно-съдова система, координация, контрол на движенията, подобрява управлението на симптомите на безпокойство и депресия и дава възможност на детето за самоизразяване, социални взаимодействия и интеграция.

Фак е, че децата обичат да играят, това е естествено за тях и те ще намерят всякакви начини да играят, ако имат такава възможност.

Създайте семеен начин на живот

Създайте семеен уют, който подкрепя здравословното хранене и начин на живот. Хранете се заедно редовно. Гответе вкусно и здравословно и бъдете пример за децата си. Идеята децата да бъдат привлечени в кухнята като път към здравето беше подкрепена от изследване на малчугани на възраст от 6 до 10 години, публикувано през 2014 г. в списание Appetite.

Според изследването включването на децата в подготовката на здравословни и балансирани храни може да е ценна стратегия за подобряване на диетата им. Идеята за семейни вечери е практика, която много семейства в света, включително в Япония, прилагат все по-трудно, тъй като родителите работят до късно, а графикът на децата след училище става все по-натоварен.

Но си струва да преследвате тази цел заради потенциалните ползи за здравето на децата ви. Изследване от ноември 2014 г, публикувано в списание Pediatrics, установи, че положителната енергия на семейните вечери намалява значително риска от наднормено тегло или затлъстяване при децата.

Не се притеснявайте да бъдете шефът

Някои родители не желаят да упражняват контрол върху детето си, но когато става дума за предаване на хранителни навици и нажин на живот на отрочетата, японските родите постигат успех, като използват авторитетен, а не авторитарен подход.

Авторитетният подход, формулиран в началото на 60-те години на миналия век от психолога Даяна баумрайнд, е лесен, ефективен начин да бъдете шефът, от когото децата ви се нуждаят, без да прибягвате до фрази като „защото така казах“, които могат да подкопаят доверието им.

Възможно е родителите да създадат среда за децата си, която макар и далеч да не е съвършена, ще ги вдъхнови да възприемат вкусове и навици, които ще увеличат шансовете им да се радват на дълъг и здравословен живот.