Националните химни трябва да предизвикват чувство за гордост, а новата версия на националния химн на Канада има за цел да направи точно това.

Парламентът одобри законопроект в сряда, с който променя текста на O Canada, така че страната да има национален химн, който е полово неутрален.

Вторият ред ще се промени от „повеля за всички твои синове” в „повеля за всички нас”, с което и жените се включват в редовете на песента.

В парламента са внесени дванадесет законопроекта по проблема от 1980 г., когато O Canada официално се превръща в национален химн, отбелязва BBC.

Законопроектът, който беше одобрен в сряда, бе приет за първи път от Камарата на общините през 2016 г.

През последните 18 месеца привържениците му трябваше да преодолеят опозицията на някои консервативни сенатори, които блокираха напредъка му, според The ​​Guardian.

Докато новият законопроект чака церемониалното подписване от генерал-губернатора, за да влезе в сила, той вече предизвика много реакции.

Много голяма част от канадците обаче са настроени положително, начело с канадски премиер Джъстин Трюдо, който изрази мнението си в Twitter.

Новелистката Маргарет Атууд и бившият премиер Ким Кембъл също обявиха подкрепата си за приемането на законопроекта.