Китайският милиардер Уанг Джианлин се раздели с един от трофейните си активи.

Неговата компания Dalian Wanda Group се съгласи да продаде своя дял от 17% от испанския футболен отбор Атлетико Мадрид.

Новината бе обявена от футболния клуб, посочвайки, че „решението за оттегляне е част от глобалната стратегия на Dalian Wanda Group”.

Към този момент обаче глобалната стратегия на компанията изглежда по-скоро като политика на масови разпродажби на пожар.

Уанг Джианлин, който натрупа своето богатство благодарение на китайския пазар на недвижими имоти, грабна международното внимание през последните няколко години чрез наливането на пари в спортната и развлекателна индустрии, включително в Legendary Entertaiment - холивудското студио, продуцирало филми като Джурасик Свят.

Dalian Wanda Group е първата китайска компания с инвестиция в някои от топ европейските футболни отбори, след като през 2015 г. плати 45 млн. евро за 20% от Атлетико Мадрид.

Сделката тогава беше част от план за експанзия на амбициозния милиардер. „Взимайки предвид моята личност и как компанията изпълнява плановете ми, мисля, че ще сме номер едно в света в недвижимите имоти, развлечението, туризма и спорта“, казва Уанг Джианлин в интервю пред CNN от 2016 г.

Всичко обаче се промени през миналата година, когато Wanda бе поставена под натиск от китайското правителство да ограничи международните си амбиции.

Към днешна дата Wanda разпродава международните си активи с доста бързи темпове, за да покрие дълговете си, натрупани по време на агресивната експанзия по света.

През миналия месец компанията се съгласи да продаде дяловете си в големи проекти в Лондон и Австралия.

Купувач на дела от Атлетико Мадрид е Quantum Pacific Group - глобален конгломерат, воден от израелския милиардер Идан Офер. Сумата по сделката не е известна.

Quantum Pacific, така или иначе, е сред големите инвеститори в Атлетико, като след трансакцията делът им в компанията ще нарасне до 32%, посочват от клуба. През 2015 г. конгломератът плати 50 млн. евро за дял от отбора.

Все пак Wanda не къса връзките си с Атлетико Мадрид, който спечели испанската лига през 2014 г. и два пъти игра на финал в Шампионската лига.

Китайската компания ще продължи да бъде спонсор на отбора, като стадионът му ще носи името Wanda Metropolitano.

Wanda Group има и други инвестиции в света на спорта, включително компанията World Triathlon Corporation, която организира събития под бранда Ironman, като китайският гигант плати за това удоволствие 650 млн. долара през 2015 г.