Състоянието на най-богатата жена в Китай - Янг Хуян, се е увеличило с 6.1 млрд. долара само за седем борсови сесии от началото на годината.

Тя вече изостава единствено след основателя на Amazon.com Джеф Безос по ръст на богатството от началото на годината.

Състоянието на Янг, която притежава контролния пакет акции в Country Garden Holdings Co., е скочило до 29.7 млрд. долара към 10 януари, след като акциите на строителната компания поскъпнаха, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

За същия период Безос е забогатял с 6.6 млрд. долара, като състоянието му вече достига 106 млрд. долара.

Имотният бум в Китай увеличи личното състояние на някои от най-големите имотни магнати в страната в последните години, в това число Хуй Ка Ян, председателят на China Evergrande Group, и Уан Дзиенлин, който оглавява Dalian Wanda Group Co.

Янг бързо настига основателя на Evergrande, чието състояние се оценява на 39.3 млрд. долара. Тя също така изпревари Уан, който разполага с 28.7 млрд. долара и вече е четвъртият най-богат човек в Китай.

Акциите на Country Garden поскъпнаха с 24% от началото на годината до 10 януари, преди да ограничат част от ръста си вчера. Стойността на книжата нарасна повече от четири пъти през последната година.

36-годишната Янг е най-младият китайски милиардер, според индекса на милиардерите на Bloomberg. Тя забогатява, след като през 2005 г. нейният баща й прехвърля контролния пакет акции в компанията, а впоследствие Country Garden излиза на борсата.