Високотехнологично приспособление, което се прикрепва към очила, може да помогне на незрящите да четат, да разпознават лица и да пазаруват сами в магазина.

Много държави в Европа вече го въвеждат безплатно за незрящите си граждани, като за целта "виждащото устройство" засега говори на английски, френски, немски и испански, предава БНТ.

Устройството изглежда изненадващо малко и просто, предвид невероятните му способности. Но е една сбъдната мечта за хиляди хора с увредено зрение - или 2% от всички ни.

"Тези очила са само мостра, камерата може да се прикрепи към всякакви очила, с едно магнитно приспособление. Тук отпред има една малка камера, а говорителчето е в края по близко до ухото.", казва Етай Серфати, представител на фирмата разработчик от Израел.

Важно, защото всичко, което вижда камерата, се предава като гласово съобщение към потребителя му, който трябва да чуе в случая сканирания за секунда текст от брошурата на производителя.

"Така може да се прочете текст от всяка повърхност - от книги, вестници, таблети, от смартфон.", посочва Серфати.

И последвалата демонстрация веднага уверява и най-големия скептик. Но освен страниците на книга, устройството може да прочете етикетите на продуктите в магазина, да види цената и да разпознае парите за плащане на сметката.

Ще реагира и при срещи с познати в магазина или на улицата.

"При запознанство с някой, камерата улавя лицето и го запомня заедно с името. И при следваща среща, може да разпознае лицето и да съобщи името.", добавя Серфати.

Способностите на IT джаджата не свършват с това. Камерата може да различава цветовете, да разпознава знаците по пътя и дори жеста, с който обикновено проверяваме часа.