Когато Microsoft за първи път представи Windows, операционната система не провокира особен шум. Първата версия излезе през 1985 г. и почти не привлече вниманието. През следващите години популярността й започна да расте, но само в началото на 90-те години на 20 в. системата започна да набира обороти.

През първите няколко десетилетия от съществуването на Microsoft Бил Гейтс е бил силно въвлечен във всеки един аспект на своя бизнес. Първите пет години той лично изследвал всеки един ред от кодовете.

Същото се касае и за Стив Джобс. Много негови колеги разказват за неговото маниакално внимание към най-дребните детайли. Днес Apple е на върха.

Да погледнем и към Илон Мъск. Той е създател на не една компания, която има потенциала да промени света. Интересно, но около 80% от времето си Мъск посвещава, работейки над дизайнерски и инженерни проблеми.

Фокус върху детайлите

Безусловно един лидер трябва да мисли глобално. Ние предполагаме, че ръководителите на високо ниво елиминират големи проблеми, сключват важни сделки и т.н. Това е част от работата на един CEO.

Но успехът на много от най-влиятелните лидери в историята може да се види и в дребните задачи. Тези, които на пръв поглед изглеждат маловажни. От Томас Едисън, Алфред Слоуд и Хенри Форд до Гейтс, Джобс и Мъск.

Така например, в биографията на Мъск Ашли Ванс разказва за писмо, което той лично изпраща до всеки сътрудник на SpaceX. Става дума за предупреждение за прекомерната употреба на абревиатури. Мъск изчислил, че практиката излиза извън контрол и това може да доведе до неефективна комуникация. Този човек работи от 80 до 100 часа седмично над революционни проекти. Доста необичайно е да вложи 1-2 часа от времето си, за да пише персонални писма на така дребнава тема.

В това е тайната. Мъск може да види ефектите от втори и трети порядък, които възникват вследствие на незначителни неща. Абревиатурите изглеждат безобидни, но в крайна сметка може да провокират значително нарушаване на комуникацията вътре в компанията.

Ефекта на формиращия

Рей Далио е основател на най-големия хеджфонд в света Bridgewater Associates. В своята книга той споделя, че в рамките на няколко години е изследвал темата за това какво прави някои хора по-ефективни в постигането на по-големи резултати при управлението на големи компании.

Далио разработил тестове за разчитане на хората. Така искал да опознае слабите и силните страни на хората, които наемал.

По-късно поканил Гейтс и Мъск да минат през някои от тестовете, както и ред други хора, постигнали уникален успех. Той установил, че много от тях може да се определят като „формиращи“. Те имат тази особеност да са силни и в стратегическите, и в тактическите въпроси. Те са ефективни в работата над дребните детайли, но и в разработването на мащабни планове.

Какво означава това?

В зависимост от това с какво се занимавате, една от вашите способности е по-силно развита от друга. Ако работите в нетърговска организация с хора, на които помагате, вие вероятно сте силни в тактиката. Вашите неголеми стъпки са правилни. Ако сте топ мениджър в банка, вие сте наети, за да разработвате стратегии и визии за години и десетилетия напред.

И при двете позиции е еднакво полезно да погледнете в другата посока. Ако обедините двата подхода, може да съзрете неща, които другите не виждат. Така разширявате своето полезрение и визията си за света.