Бил Гейтс заяви, че супербогатите хора като него би трябвало да плащат “значително” по-високи данъци.

“Платил съм повече данъци - над 10 млрд. долара, от който и да било, но правителството би трябвало да изисква хората в моята позиция да плащат значително по-високи данъци,” заяви милиардерът съосновател на Microsoft Corp. в интервю за CNN вчера.

Гейтс е вторият най-богат човек в света, според индекса на милиардерите на Bloomberg, с лично състояние, оценявано на около 92 млрд. долара.

Гейтс, който е поел ангажимент да дари най-малко половината си състояние за благотворителност, разкритикува приетия наскоро закон на Републиканската партия, който според него ще облагодетелства най-много компаниите и супербогатите.

“Това не бе прогресивен данъчен закон, а регресивен,” казва Гейтс. “Хората, които са по-богати, ще се облагодетелстват значително повече, отколкото средната класа или бедните. Това е противоположно на общата тенденция, която бихме искали да виждаме, при която „спасителната мрежа“ за нуждаещите се става по-голяма, а тези на върха плащат по-високи данъци.”

Миналата есен над 400 американски милионери и милиардери, сред които Джордж Сорос, Стивън Ркофелер, Бен Коен и Джери Грийнфийлд, написаха отворено писмо, с което призоваха Конгреса на САЩ да не намалява данъците за богатите.