На фона на ураганите, масовите убийства и заплахата от ядрена война, Бил Гейтс настоява да не губим кураж. Според него всъщност светът става по-добър.

В уводна статия за списание Time Гейтс отбелязва много тенденции, вариращи от процент на детската смъртност до броя на страните, предлагащи защита за гейове и лесбийки, които вървят в положителна посока.

Просто не чуваме много за тях заради по-голямото внимание към негативните новини.

„Тези събития, колкото и ужасни да са те, се случват на фона на по-голяма, положителна тенденция. Като цяло светът става по-добър“, пише Гейтс.

Сред развитията, които той посочва, са:

  • Драстично намаляване на детската смъртност при децата под пет години. Тя е намаляла наполовина от 1990 г., с което е спасен животът на 122 милиона деца.
  • Рязък спад на процента от световното население, което живее в крайна бедност – от над една трета от населението през 1990 г. до около една десета днес.
  • Огромно повишение на броя на децата, които посещават начално училище в света – над 90% към днешна дата.
  • Закони, които защитават гейовете, действат в 100 страни.
  • Все по-голям брой жени в света заемат държавни длъжности.
  • Гейтс обвинява медиите, че създават повсеместни песимистични усещания. По-вероятно е хората да четат лоши новини, което кара медиите да се съсредоточават върху негативни неща, казва милиардерът.

    Освен уводна статия, списание Time е помолило Гейтс да бъде гост главен редактор на последния му брой. Той се възползва от възможността, за да напълни списанието с положителни истории.

    Броят включва есета от някои от приятелите на Гейтс, които също гледат оптимистично на бъдещето.

    В есето си за списанието генералният директор на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет уверява, че стандартът на живот на американците продължава да се повишава „за много от идните поколения“.

    Вицепрезидентът на Biogen Саманта Бъд Хеберлейн пише в статията си, че компанията й е близо до намирането на лечение за болестта на Алцхаймер.

    В същото време фронтменът на U2 Боно отбелязва в есето си, че според него все повече мъже започват да разбират, че трябва да се присъединят към борбата срещу женомразството и насилието срещу жени.

    „Мъжете не могат да отстъпват и да оставят жените – Меркел и Малала, да оправят бъркотията, която създадохме и продължаваме да създаваме“, казва той.