Основателят на компанията Microsoft - милиардерът и филантроп Бил Гейтс, назова 5-те книги, излезли през тази година, които са му направили най-голямо впечатление.

Четенето е моят любим начин да удовлетворя своето любопитство, казва Бил Гейтс.

Независимо че по работа се срещам с много интересни хора и посещавам вълнуващи места, все още смятам, че книгите са най-добрият начин за изучаване на нови теми, които са ви интересни, допълва той.

Доколкото 2017 г. е към края си, в своя персонален блог Гейтс сподели кои са 5-те прочетени от него книги, които смята, че са достойни за вниманието и на другите.

The best we could do, The Bui

Великолепен графичен роман, дълбок личен спомен, в който се изследва какво означава да си родител и бежанец. Семейството на автора бяга от Виетнам през 1978 г.

След раждането на собственото й дете, писателката решава да разбере повече за опитите на родителите й, които са израснали в страна, раздирана от чуждестранни окупатори.

Evicted: Poverty and Profit in the American City, Matthew Desmond – провери го

Ако искате да разберете как се преплитат причините за бедността, струва си да прочетете тази книга. Авторът е обрисувал блестящ портрет на американците, живеещи в нищета. Той ми даде по-добра представа за това какво е да си беден в тази страна, казва Гейтс.

Believe Me, Eddie Izzard

Личната история на писателя просто потриса: той е имал тежко детство и неуморимо се е трудил, за да преодолее дефицита на естествен талант и да се превърне в световна звезда.

Ако сте фен на автора, какъвто съм аз, тази книга ще ви хареса. Неговият маниер на писане много подхожда на начина, по който се държи на сцена. Няколко пъти се смях на глас, докато я чета, посочва Гейтс.







The sympathizer , Viet Thank Nguyen

Повечето прочетени от мен книги и гледани филми за Виетнамската война описваха събитията от американска гледна точка. Удостеният с награда роман на Нгуен предлага необходимата информация за това как са се чувствали виетнамците, попаднали под огън от две страни.

Въпреки своята мрачност, The Sympathizer е завладяваща история за двоен агент и проблемите, с които се сблъсква.

Energy and civilization. A history, Vaclav Smil

Смил е един от моите любими автори. Това е неговият шедьовър. Обяснява как нашата потребност от енергия е предопределила историята на човечеството: започвайки от епохата на мелниците, които са били задвижвани от магарета, до съвременното търсене на възобновяеми източници на енергия.

Това не е лека за четене книга, но в края й ще се почувствате по-умни и по-добре ще разберете как иновациите в енергетиката променят курса на цивилизациите, завършва Бил Гейтс.