Антисистемното движение на Луиджи Ди Майо "Пет звезди" се очертава да бъде най-голямата партия в италианския парламент. Това показват данните от екзитпола след проведените вчера парламентарни избори, предава БНР.

Представители на движението определиха представянето си на изборите като триумф. Кандидатът за депутат Алфонсо Бонафеде заяви, че ако резултатите се потвърдят, "Пет звезди" ще бъде основен стълб в следващия парламент.

Преброяването на гласовете започна най-напред за Сената, а от тази сутрин е в ход и броенето на бюлетините за Камарата на депутатите. От отчетените над 42 000 секции (от общо 61 040) става ясно, че първа партия на Италия е движението „Пет звезди” с над 31%.

Управляващата Демократическа партия регистира сериозен срив в доверието с едва 19% подкрепа, а националистите от „Северната Лига” са трети с 18%. Това е и голямата изненада, защото „Форца Италия” на Силвио Берлускони остава четвърта политическа сила. Успехът на „Пет звезди” бе предизвестен от предварителните социологически проучвания.

Все пак коалицията на дясното политическо пространство, в която участва и партията на Берлускони, се очертава като най-вероятния кандидат за сглобяването на следващото управление на Ботуша, тъй като си остава най-големият политически субект с 37,5% от гласовете. Лявоцентриският блок взима под 24%.

Президентът на Италия Серджо Матарела, съобразно получения резултат от вота, ще трябва да реши дали да връчи мандат за съставяне на правителство на партията с най-много гласове - "Пет звезди", или на победилата коалиция. Отчетената избирателна активност от над 75% пък е една от най-високите в политическата история на Италия.

Еврото отчете спад таззи сутрин, повлияно от притесненията на инвеститорите за възхода на евроскептичните партии в Италия. В ранните часове единната валута падна до нива от 1,2285 спрямо щатския долар, като впоследствие възстанови част от загубите и се търгуваше около 1,23 долара за евро. Основният борсов индекс на борсата в Милано FTSE MIB стартира седмичната търговия с понижение от близо 1%.

FTSE MIB