Китай ще се стреми към ръст на икономиката от около 6,5% за тази година, запазвайки темповете от предходната 2017. Това заяви днес китайският премиер Ли Къцян по време на откриването на тазгодишната сесия на Народния конгрес, който играе ролята на парламент в Поднебесната империя. Министър-председателят подчерта, че правителството ще продължи кампанията си за ограничаване на рисковете във финансовата система, предава Ройтерс.

Целите, които Китайската комунистическа партия поставя пред икономиката остават същите, макар че през 2017 година растежът надмина очакванията и достигна 6,9% на годишна база. Икономистите обаче прогнозират леко забавяне през настоящата 2018, тъй като управляващите заявиха намерението си да ограничат разрастването на корпоративния дъл, като в същото време мерките за намаляване на вредните емисии и опитите за "охлаждане" на имотния пазар оказват негативно влияние върху икономиката.

През 2018 година средствата, предназначени за ограничаване на замърсяването, ще нараснат с 19% и ще достигнат над 40 милиарда юана. Целта е да бъдат намалени емисиите на серен диоксид и азотен оксид с 3%, както и драстично да се намали смогът над големите градове. Според правителствения доклад през последните пет години броят на дните с регистрирано тежко замърсяване на въздуха е намалял с 50 на сто.

Вниманието на Пекин в момента остава фокусирано основно върху кредитния риск, което се потвърди и от думите на самия Ли Къцян, който, при очертаването на икономическите цели за 2018 година, заяви че растежът може да бъде и по-висок, но "само ако е възможно". Освен това той подчерта, че Китай е успял да намали бюджетния си дефицит за първи път 2012 година насам, което, според експертите, означава, че правителството ще бъде по-предпазливо в харченето на държавни пари, но без на натиска "спирачките" твърде силно. За да се избегне опасността от сериозни икономически трусове, са предвидени данъчни облекчения за физическите лица и малките и средни предприятия в размер на 800 милиарда юана, съобщи още премиерът Ли Къцян.

Останалите цели, заложени за тази година, включват намаляване на енергийното потребление за единица произведен БВП с 3%, запазване на градската безработица под 4,5% и съкращаване на производството на стомана с 30 милиона тона (след като миналата година то беше намалено с 50 милиона).

Предвижда се и увеличаване на разходите за отбрана с 8,1% на годишна база, което ще е най-силното повишение за последните три години. Всичко това има връзка и с ескалацията на напрежението между Китай и Съединените щати във връзка с намеренията на Белия дом да въведе много по-високи митнически тарифи за вноса на стомана и алуминий. Плановете на Тръмп и неговата администрация засилиха опасенията от разпалването на глобална търговска война.

Китайският премиер Ли Къцян заяви, че страната му се противопоставя на протекционизма и поддържа тезата, че търговските спорове трябва да се решават чрез преговори, но в същото време беше категоричен, че легитимните интереси на Пекин ще бъдат отстоявани "твърдо и решително".