Един от най-добрите начини да пътувате по света със стил е да бъдете президент на Съединените щати. През осемте си години в Овалния кабинет Барак Обама посещава 58 страни и отсяда в някои от най-добрите хотели. Макар да започва повечето от дните си както много бизнес пътуващи, а именно във фитнес залата, той разполага и с частни хеликоптери и президентски апартаменти, отворени специално за него, и може да се наслаждава на гледки към най-красивите градове на Земята.

Вижте няколко хотела, в които е отсядал Обама.

Hilton Trinidad and Conference Center, Пристанище Испания, Тринидад

През април 2009 г., когато Тринидад и Тобаго са домакини на Петата среща на върха на Америките, годишна среща на лидерите на страните от Северна Америка, Централна Америка и Южна Америка, речта на Обама беше съсредоточена върху важността на добрите и дълготрайни отношения между САЩ и другите участващи страни. За президента на Никарагуа той се пошегува: "Благодарен съм, че президентът Ортега не ме обвиняваше за неща, които се случиха, когато бях на три месеца." Той продължи: "Не съм дошъл тук, за да обсъждам миналото - дойдох тук, за да се справя с бъдещето.“

Само седмици след престоя на Обама Hilton Trinidad and Conference Center предложиха пакет "Живей като президента" за 1 200 долара на нощ. Гостите могат да останат в президентския апартамент, да получат лимузина от и до летището, да се хранят като Обама и да се наслаждават на вечеря на свещи за двама на терасата, където Обама беше домакин на пресконференция.

Portman Ritz-Carlton, Джин'ан, Шанхай

Една от задачите на Обама, когато той посети Шанхай през ноември 2009 г., е да осъди политиката на китайското правителство за цензуриране в интернет. В отговор на въпроса за свободата да използва Twitter, Обама каза: "Ами, преди всичко, позволете ми да кажа, че никога не съм използвал Twitter." Но той продължи да издига добродетелите на безплатния интернет, "…защото в Съединените щати информацията е безплатна и имам много критици, които могат да кажат за мен много неща. Всъщност мисля, че това прави демокрацията ни по-силна и това ме прави по-добър лидер, защото ме принуждава да чуя мнения, които не искам да чувам. Това ме кара да изучавам какво правя всеки ден, за да видя, че наистина правя всичко, което мога за хората в САЩ!“.

Portman Ritz-Carlton, намиращ се на Nanjing Xi Lu - чудесна улица за разходки и наблюдаване на хората. Хотелът тук, разбира се, е луксозен и предлага да погледате Шанхайския хоризонт, докато сте във вашата гигантска вана.

Гранд Хотел, Осло, Норвегия

Обама нямаше и година като президент, когато получи Нобеловата награда за мир в Осло през декември 2009 г. В речта си за приемането й той признава колко е трогнат от честта, наричайки собствените си постижения "незначителни".

По-късно през нощта парадът преминава и през улицата, на която се намира Гранд Хотел, осветявайки тъмнината с факли. В Гранд Хотел, открит през 1874 г., който е домакин на носителите на Нобелова награда за мир, г-н и г-жа Обама излязоха на балкона, за да приветстват приблизително 10 000 души, които се бяха събрали. Те останаха в "Нобеловия апартамент", който разполага със собствена всекидневна.

Taj Mahal Palace, Колаба, Южен Мумбай

Taj Mahal Palace откри своя нов 13-стаен президентски апартамент специално за Обама и Първата дама през ноември 2010 г., две години след атентата в Мумбай: През ноември 2008 г. терористичната организация Lashkar-e-Taiba от Пакистан извърши поредица от смъртоносни атаки в цял Мумбай, оставяйки след себе си 164 жертви и 308 ранени. В Taj Mahal Palace, символ на богатство в региона, терористите бомбардираха ресторанта, асансьора и лобито и взеха стотици заложници. Две години по-късно, точка от дневния ред на Обама по време на пътуването му до Мумбай е да осъди международния тероризъм. Но посещението му включваше и по-приятни моменти, например когато г-н и г-жа Обама танцуваха с индийски ученици.

The King David Hotel, Ерусалим, Израел

Посещението на Обама през март 2013 г. в Израел е спорно по редица причини, включително широкото недоверие към Обама сред израелците и подкрепата на премиера Бенямин Нетаняху на Мит Ромни през изборите през 2012 г. Но когато слезе от самолета, Обама каза на Нетаняху и президента Шимон Перес, които чакаха да го поздравят: "Виждам това посещение като възможност да потвърдим неразгадаемите връзки между нашите държави." Той остана в петзвездния The King David Hotel, принадлежащ на Ерусалим от 1931 г., 17 години преди Израел да стане държава, и участва в разговори с Нетаняху за ядрената програма на Иран, Сирия и израелско-палестинските отношения.

The Westin Playa Bonita , Панама Сити, Панама

През април 2015 г. за първи път от 50 години президентът на Съединените щати и президентът на Куба се срещнаха лице в лице. Това се случи в Панама на 11-ата среща на върха на Северна и Южна Америка. Обама и Раул Кастро се съгласиха, че докато правителствата все още имат много различия, е важно двете страни да работят за по-добри отношения.

Обама остана там, където знаменитости, един от които е Джо Байдън, често остават, когато посещават Панама: във Вила Bonita, част от Westin Playa Bonita, колекция от 20 вили с частен хеликоптер, така че гостите да могат да идват и да остават необезпокоявани. Вила Bonita разполага с обширна винарска изба, на която гостите могат да се насладят, а във всяка вила има иконом. Гледката към Тихия океан е зашеметяващо красива, а през онази седмица имаше и събития под повърхността - подводници, пълни с тайни служби, бяха заобиколили хотела.

New York Palace Hotel, Ню Йорк

Обама създаде доста тревога през септември 2015 г., когато реши да остане в Lotte New York Palace вместо в Waldorf Astoria (сега затворен за дългосрочно обновяване) по време на Общото събрание на ООН. Американските президенти отсядат в Уолдорф Астория от десетилетия и макар че Обама никога не е казал защо е направил смяната, слухът е, че това е свързано със сигурността му вследствие китайските кибер атаки срещу правителствени бази данни: Waldorf Astoria беше купен от китайски инвеститори и за Вашингтон това беше подозрително. Lotte New York Palace не е по-лош избор, нощувката тук може да струва до 25 000 долара на вечер, а дворът е дом на някои от най-елитните събития в Ню Йорк, включително и партитата за седмицата на модата.

Llao Llao Hotel, Барилоче, Аржентина

Обама отива в Буенос Айрес, за да се срещне с аржентинския президент Морисио Макри на 24 март 2016 г., когато е 40-годишнината от преврата, отговорен за много от "изчезналите" в Аржентина - десетки хиляди невинни хора отвлечени и убити. Тогава Обама изрази съжаление за ролята на САЩ в "мръсната война" и обяви нов съюз с Аржентина. След престоя си в Буенос Айрес, Обама се отклони към Барилоче, планински град в Андите, наричан Малката Швейцария и известен със своя шоколад. Теди Рузвелт беше първият президент на почивка в Барилоче. Айзенхауер и Клинтън последваха примера му по време на съответните им председателства.

След като отседнаха в Llao Llao Hotel, Обама, първата дама и техните дъщери минаха през Патагония. По-късно Обама изпрати снимка от екскурзията. В приложената му благодарствена бележка той описва естествената красота, която виждат, и споменава колко е важна борбата срещу изменението на климата.

Hotel Adlon, Берлин, Германия

Европейската обиколка на Обама през ноември 2016 г. не беше първият път, когато той остава в хотел Adlon. Това е негов избор и по време на кампанията му през 2008 г. и отново през 2013 г. Хотелът е сбъдната мечта на историята: през 2002 г. Майкъл Джексън показва детето си на един от прозорците му. По време на последния си престой Обама вечеря в гурме ресторанта на Adlon, Lorenz Adlon Esszimmer, заедно с германския канцлер Ангела Меркел.

The Waldorf Astoria, Ню Йорк

Макар че The Waldorf Astoria е затворен за ремонт, от 2019 г. можете да наемете апартамент в този исторически хотел в Ню Йорк, където Обама е бил често гост.