Биткойнът направи някои инвеститори доста богати. Особено тези, които влагаха във виртуалната валута преди години, когато цената й бе едва няколко долара.

Понастоящем обаче биткойн държи цена от около 10 хил. долара, след като в края на миналата година бе достигнал до близо 20 хил. долара. Така поне засега, лесната биткойн печалба остава в миналото.

На сцената обаче излиза друга алтернативна възможност – Ripple, която се търгува на цена под 1 долар. Мнозина експерти вярват, че един ден тази криптовалута може да бъде новият биткойн, пише Forbes.

Крейг Кол от CryptoMaps е един от тези експерти. „Ripple може да бъде катализатора правейки криптовалутите комерсиални“, смята Кол.

По-високата скорост при трансакциите, както и по-ниските такси, правят Ripple идеалният блокчейн модел за финансовите институции по света.

Криптовалутата се развива изключително бурно, като има потенциала да стане първата такава, която напълно да бъде интегрирана в съществуващата индустрия. Поради това някой вярват, че XRP (криптовалутата в блокчейн технологичта Ripple) може да поскъпне до нивата на биткойн в близко бъдеще.

Джон-Пол МакКафри, директор в Long Island University е съгласен с тези прогнози.

„Засега няма платформа, която да обменя фиатни пари за Ripple (XRP), но това може да се промени много по-скоро отколкото си мислите“, казва МакКафри.

„Има спекулации, че Coinbase ще я добави към списъка с криптовалути свободни за обмяна срещу фиатни пари. Осигуряването на лесна ликвидност чрез Coinbase може да предизвика нов интерес към XRP.”, добавя той.

Това обаче ще отнеме известно време, смята Роман Гелфи-Гибс, изпълнителен директор на Pinnacle Brilliance Systems Inc.

Ripple има потенциала да се издигне през 2018 година, но мисля, че това ще се случи по-скоро през 2019 година, смята той. Според него, ще отнеме известно време пазарът да започне да разчита все повече на XRP, тъй като сега доминиращата технология е тази на Етериум. „Разбира се с криптопазара всичко може да се случи, така, че наблюдавайте внимателно“, добавя Роман Гелфи-Гибс.

Не всички обаче са толкова ентусиазирани от перспективите пред Ripple да настигне биткойн. Шидан Гуран, президент на Global Block Chain Technologies е един от песимистите.

По думите му, Ripple няма да се превърне в доминираща криптовалута през 2018 година поради три причини. Първо виртуалната валута трябва да догони конкурентите си по пазарна капитализация, което няма да е лесно, тъй като общата цена на биткойн е 191 млрд. долара, на Етериум – 84 млрд. долара, докато на Ripple възлиза на 35 млрд. долара. Втората причина е свързана с това, че Ripple се използва по-скоро за търговия на активи, отколкото за ежедневни трансакции. Масовото навлизане на криптовалутите в ежедневието на хората ще бъде по-скоро свързано с възможността те да се използват за ежедневни разплащания, а не за инвестиционни трансакции. Последната, но не и по значение, причина е, че Ripple не може да се придобива чрез фиатни пари. С други думи за да купите XRP трябва първо да вземете други виртуални валути, като биткойн или Етериум и чрез тях да придобиете Ripple. Така реално, за да инвестирате в Ripple задължително минавате през конкурентните криптовалути, допринасяйки по този начин за тяхната цена.

Реално обаче, последната причина не е съвсем истина, тъй като френската борса bitit.to, добави Ripple и Лайткойн към своите предложения. Това означава, че Ripple вече може да се поръчва директно чрез фиатни валути.

Независимо, коя от изложените гледни точки е вярна, то инвеститорите ще трябва да почакат още малко преди да разберат дали Ripple ще задмине биткойн. Дали това ще се случи, зависи от много фактори, включително евентуални национални регулации по света.

Към момента на подготвяне на материала XRP се търгува срещу 0.806 долара, сочат данните на CoinMarketCap.