Криптовалутите са тема, която вълнува всички потребители.

В наши дни виртуалните валути са един от най-преките пътища към удовлетворяване на вечния човешки стремеж за бърза и лесна печалба. Поне засега.

Докато звездата в тази нова игра е ясна на всички – вездесъщият биткойн – навлизането на все повече капитали на пазара на дигитални активи провокира резки ценови изменения и при други виртуални валути.

При цена от около 19 хил. долара, биткойнът се превръща във все по-рисков актив за навлизането на нови инвеститори, като поради тази причина доста ентусиасти започнаха да се насочват към криптпвалути с ниска цена, надявайки се по този начин да успеят да се качат на нова ценова ракета, която да им донесе хиляди проценти доходност в краткосрочен план.

Кои криптовалути да следите през следващата 2018 година? Коя има най-голям потенциал за внушително поскъпване?

В следващите редове изданието marketwatch.com търси отговорите на тези въпроси. Данните за цените и пазарна капитализация са на Profit.bg, на база информацията на CoinMarketCap към момента на подготвяне на материала.

7. Лайткойн (Litecoin, LTC)

Пазарна капитализация: 17 млрд. долара

Цена: 313.73 долара

Представяне през 2017 г.: +7 145%

Лайткойнът е създадена през 2011 г. от Чарлз Лий - бивш служител на Google, като алтернатива на биткойна. Времето, за което се осъществяват трансакциите, е по-кратка спрямо това при биткойн, като освен това начинът на добиване изключва участието на големи компании с множество мощности.

„Визията ми е, че хората могат да използват лайткойн всеки ден. Може да е платежен метод по избор“, коментира Лий.

Освен това лайткойнът е разработен с повече единициь циркулиращи в блокчейн системата – 84 млн. броя, като понястоящем са добити около 54 млн. броя. При биткойна броят единици в обращение не може да надхвърли 21 млн. броя, като в момента в блокчейна циркулират 16.7 млн. броя.

6. Монеро (Monero, XMR)

Пазарна капитализация: 5.320 млрд. долара

Цена: 343.44 долара

Представяне през 2017 г.: +2 390%

Подобно на биткойна, създателят на монерo също е анонимен. Основната характеристика на валутата е анонимността.

При все че трансакциите се записват в блокчейна, те не могат да се проследяват. Така реално разкриването на точките на изпращане и получаване на средства, изпратени чрез монеро е практически невъзможно.

Ако ви звучи, като идеален канал за прехвърляне на стойност, генерирана от криминални активности, то имате право. Хакерите, стоящи зад глобалната атака WonnaCry, която засегна 230 хил. компютри, използващи операционната система Windows, изискваха плащанията за откуп от страна на потребителите да стават в монеро.

От друга страна, криптовалутата е популярна сред артисти, като Лана Дел Рей, Сиа и Доли Партън, които приемат плащания с монеро. Има около 15.5 млн. XMR в обращение, като за разлика от лайткойн и биткойн, монеро няма фиксиран брой единици, които могат да циркулират в блокчейн системата.

5. Нео (Neo)

Пазарна капитализация: 4.442 млрд. долара

Цена: 68.35 долара

Представяне през 2017 г.: + 48 340%

Нео е създадена от Да Хонгфрей и Ерик Жанг, като техният продукт носи прякора „китайския етериум“. Според анализатори, ако Китай промени отношението си към ICO процедурите, то цената на нео би достигнала небесата.

Понастоящем в обращение са 65 млн. броя единици от нео, като е предвидено максималният им брой да може да достигне 100 млн. броя.

4. Кардано (Cardano, Ada)

Пазарна капитализация: 12.05 мрлд. долара

Цена: 0.484 долара

Представяне през 2017 г. (откакто започна да се търгува през октомври): +1 635%

Създател на Кардано е компанията Input Output Hong Kong (IOHK).

Идеята на блокчейн технологията е да конкурира етериум. Виртуалната валута в системата се казва Ada, като при все че е пусната за търговия скоро, вече се намира в топ 10 за най-скъпи виртуални валути по размер на пазарната капитализация.

Проектът реално започва през 2015 г., като peer-to-peer платформа за научни изследвания. Понастоящем около 26 млрд. броя Ada са в обращение, при максимален брой от 45 млрд. броя.

3. Рипъл (Ripple, XRP)

Пазарна капитализация: 29.5 млрд. долара

Цена: 0.72 долара

Представяне през 2017 г.: +11 576%

Създатели на рипъл са разработчикът Раяйн Фюджер, бизнесменът Крис Ларсен и програмистът Джед МакКалъб. Проектът за рипъл започва още през 2012 г.

Технологията се слави с това, че може да реализира трансакция за едва 3.6 секунди спрямо необходими 4 часа при биткойн. Над 100 банки вече са лицензирали блокчейна.

XRP достигат 38.7 млрд. броя при заложен максимум от 100 млрд. броя.

2. IOTA (MIOTA)

Пазарна капитализация: 10.5 млрд. долара

Цена: 3.79 долара

Представяне през 2017 г. (след като започна да се търгува през юни): +554%

Създатели на този блокчейн проект са Дейвид Сьонстебьо, Сергей Иваченгло, Доминик Шийнер и д-р Сергей Попов. При всяка трансакция в този блокчейн се отделя енергия, която валидира други две трансакции, като по този начин собствениците на IOTA се превръщат и в „миньори“.

Целта на този проект е да стане инфраструктурата, чрез която да могат да взаимодействат най-различни машини в контекста на интернет на нещата. В блокчейна циркулират 2.8 млрд. броя, като това е и максималният предвиден брой.

1. Биткойн Кеш (Bitcoin Cash)

Пазарна капитализация: 31.2 млрд. долара

Цена: 1 852 долара

Представяне през 2017 г. (откакто започна да се търгува през юли): +233%

Биткойн Кеш е създаден от група разработчици, които „разделиха на две“ блокчейн системата на оригиналния блокчейн. Предимството на Биткойн Кеш са по-бързите трансакции и по-ниските такси поради по-големите блокове в системата му.

Главното предизвикателство пред тази нова криптовалута е свързано с това, че редица хора остават лоялни на оригиналния биткойн. Голям ръст в цената обаче може да поправи това.

Биткойн Кеш, подобно на оригинала, ще има 21 млн. броя единици, циркулиращи в обращение, като засега те са 16.8 млн. броя.