Азиатските пазари днес отчитат ръст, на фона на настъпилото облекчение, след като последните данни за заетостта в САЩ впечатлиха и разсеяха част от опасенията за по-бързо увеличение на инфлацията.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с 1.3% и е на път да запише ръст в трета поредна сесия.

Южнокорейският индекс KOSPI нарасна с 1%, докато австралийският основен индекс добави 0.7%, подкрепен от акциите на миннодобивните компании, на фона на новината, че Австралия може да бъде изключена от новите мита на САЩ.

Фючърсите на S&P 500 нараснаха с 0.3%. Японският Nikkei скочи с 1.2%.

Опасенията около инфлацията в САЩ намаляха в петък, след като изнесените данни показаха, че заетостта бележи ръст от 313 000 миналия месец. Годишният ръст на средното почасово заплащане обаче се забавя до 2.6%, след скок през януари.

Отстъплението в ръста намали очакванията, че Федералният резерв ще прогнозира четири вдигания на лихвите на срещата си през следващата седмица, вместо планираните в момента три.

Уолстрийт прие добре новината, като Dow Jones скочи с 1.77%, S&P 500 нарасна с 1.74%, а технологичният Nasdaq добави 1.79%.

За седмицата S&P се повиши с 3.5%, Dow Jones нарасна с 3.25%, а Nasdaq добави 4.2%.

Новината за заетостта в САЩ оскъпи по-рисковите валути, в това число мексиканското песо и канадския и австралийския долар, като в същото време натежа над йената.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, записа лек спад до 89.973 пункта. Еврото за последно отчиташе повишение до 1.2323 долара.

Доларът поевтиня до 106.38 спрямо йената, след като скочи с 0.5% в петък.

Инвеститорите бяха ограничили позициите си при йената през миналата седмица, на фона на новината, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е готов да се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Комбинацията от висок икономически растеж в САЩ и ограничена инфлация бе положителна за повечето суровини.

Спот цената на златото остана без промяна днес на ниво от 1 323.61 долара за тройунция.

Фючърсите на петрола от сорта брент поскъпнаха със 7 цента, до 65.56 долара за барел, след като в петък цената им скочи с близо 3%. Фючърсите на щатския лек суров петрол се оскъпиха с 6 цента, до 62.10 долара за барел.