Милиардерът Уорън Бъфет и тази година предлага щедрата награда от 1 млн. долара на година до живот на всеки от служителите на неговата компания Berkshire Hathaway, който прогнозира точно победителя във всеки мач от първия кръг на финалния турнир в тазгодишното колежанско първенство по баскетбол на САЩ, известно като Мартенската лудост.

Всеки, който даде точна прогноза за всеки един от мачовете от първия кръг и така познае 16-те отбора, които ще продължат в надпреварата, ще получава по 1 млн. долара годишно до края на живота си, без никакви допълнителни условия.

Уловката? Никой досега не е печелил тази награда.

Почти невъзможно е човек да даде точни прогнози за всичките мачове от турнира, като вероятността това да се случи е 1 към 128 милиарда, според уебсайта на колежанското първенство NCAA.com.

За служителите на Berkshire Hathaway обаче има известна надежда да спечелят. Служителят на компанията, които даде най-много верни прогнози, ще получи 100 000 долара.

Миналата година късметлията бе работник в стоманодобивна компания в Западна Вирджиния, който позна изхода на 31 от изиграните в първия кърг на турнира 32 мача.

Когато Бъфет стартира това своеобразно състезание през 2014 г., в него можеше да се включи всеки. Наградата за победителя бе дори още по-висока - 1 млрд. долара, а парите се осигуряваха от Berkshire Hathaway и Quicken Loans.

От тогава досега обаче не е имало победител, който да познае изхода от всичките 63 мача във финалния турнир и да вземе голямата награда.

Бъфет е направил промяна и в условията за турнира през 2018 г. Той е увеличил залога, споделяйки пред CNBC, че ще плати по 2 млн. долара на година до живот, вместо по 1 млн., ако победителят в турнира е “Крейтън или Университета на Небраска”, които са от неговия роден щат.

Турнирът започва днес, а за първото място ще се борят 68 отбора. Четирите най-високо поставени отбора са Университетът на Вирджиния на Изток, Университетът Виланова на Юг, Университетът на Канзас в Средния Запад и Университетът Ксавиер на Запад.