Някога чудили ли сте се как супербогатите, като Уорън Бъфет и Марк Кюбан, действат ежедневно с парите?

Разбира се, те може да имат някои екстравагантни навици, но е много вероятно да следват едни и същи ключови правила за парите, които им помагат да увеличават и защитават богатството си.

Дори и ако вие самите не сте натрупали състояние, можете да се възползвате, ако правите същите неща, пише MarketWatch. Ето пет от тях:

Те не харчат всичко, което изкарват.

“Повечето хора харчат, колкото чувстват, че трябва от доходите си, за да се наслаждават на живота си и след това спестяват каквото им е останало. За съжаление, често това е малко или нищо,” казва Стив Мартин, сертифициран финансов консултант и старши управляващ директор в BKD Wealth Advisors в Чикаго.

“Успелите хора, от друга страна, първо заделят настрана от доходите си количеството, което им е необходимо, за да постигнат целите си.”

Избирайки да плащат първо на себе си — което вие можете също да правите, като насочвате част от заплатата си към спестовна сметка, богатите хора постигат целите си, докато в същото време се учат да забавят удовлетворението и да избягват неща, което пречат на трупането на богатство, като задължения по кредитна карта, например.

Те не пропускат възможности да увеличат състоянието си.

Трайно богатите хора не спират, след като си осигурят високо платена работа; те постоянно търсят начини да усъвършенстват себе си и да подобряват финансовото си състояние — независимо дали като работят за повишение, намират източници на пасивни доходи или стартират собствен бизнес.

Докато увеличават доходите си, те също така гледат да не увеличават разходите около начина си на живот със същите темпове.

Същият тип хора, които искат да променят статуквото, е най-вероятно да са тези, които инвестират на финансовите пазари. “Те разбират, че има вероятност от загуби, но инвестирайки редовно, с времето те осъзнават възможността за дългосрочен растеж,” казва Мартин.

Те не вземат финансови решения, като се поддават на емоциите.

Вместо да купуват или продават под въздействието на чувства и емоции, финнсово успелите хора вземат целанасочени решения, съобразени с дългосрочните им цели и стратегии.

“Те вярват в изготвянето на подробен план и в придържането към този план,” казва Ан-Мари Лабо, изпълнителен вицепрезидент в консултантската компания Bernard R. Wolfe & Associates, Inc. “Те не инвестират във всяка поредна нова мания или във всеки ‘супер надежден съвет.’”

Разбираемо е, че не винаги е лесно човек да загърби емоциите си, когато става въпрос за пари. Поради тази причина е важно да се създават системи, които предотвратяват вземането на неразумни решения —като например спазването на 24-часов период на охлаждане, преди вземането на всяко голамо решение, свързано с пари.

Или установяването на правила за това кога е безопасно да се инвестира в нещо ново, като например праг за съотношение цена/печалба на дадена акция.

Те не слагат всичките си яйца в една кошница.

“Богатите ни клиенти осъзнават необходимостта от диверсификация и това как различните източници на доходи се комбинират,” казва Лабо.

Това означава, че вместо, например, да разчитат на акциите на техния работодател за пенсионирането си, или да влагат всичките си спестявания в имоти, успелите хора се целят в няколко различни източници на богатство — след това гледат на тях като на части от един голям портфейл.

“Ако всичко бъде планирано по подходящ начин, винаги ще има части от този портфейл, които ще се представят по-добре от други в различни периоди,” казва Лабо, което минимизира експозицията ви към риск. “Гледайте реалистично на цялостната доходност, знаейки, че става въпрос за дългосрочен период.”

Те не се опитват да се справят сами.

Финансово успелите хора не залагат, когато става въпрос за прехраната им. С други думи, ако не са сигурни за това как да подходят към някакво важно парично решение, те търсят помощ.

В някои случаи тази помощ идва от доверен консултант, чиято работа е да създава финансови планове по отношение на сложни въпроси, като данъци, финансово планиране и разпространение на доходите при пренсиониране, казва Лабо.

Получаването на помощ обаче не винаги означава да плащате за финансови съвети. Ако се намирате в непозната финансова територия, можете да се консултирате с приятели, които са се справили успешно в подобна ситуация, да проучите за експертни мнения в интернет или да използвате технологиите.

Вече има приложения, които предлагат най-различни услуги - от финансови консултации до инвестиции, които могат да ви помогнат да вземате добри финансови решения и да постигате финансови успехи в дългосрочен план.