На фона на скандала с използваните от аналитичната компания Cambridge Analytica лични данни на потребители на Facebook, съоснователят на приложението WhatsApp Браян Актън посъветва последователите си в Twitter да изтрият профилите си във Facebook.

"Време е. #изтрийтеfacebook", написа той в микроблога.

Актън има близо 21 000 последователи в Twitter.

Facebook придоби WhatsApp за 19 млрд. долара през 2014 г. Актън остана в компанията няколко години, преди да напусне и да основе Signal Foundation по-рано тази година.

Другият съосновател на WhatsApp Ян Коум все още оглавява компанията и е част от борда на директорите на Facebook.

Актън също е кандидатствал за работа във Facebook през 2009 г. и впоследствие споделя в Twitter, че не е бил одобрен.

Facebook бе подложена на натиск тази седмица, след като се появи информация, че компанията за анализ на политически данни Cambridge Analytica се е сдобила с достъп до личните данни на над 50 милиона потребители на Facebook без тяхното съгласие.

От Cambridge Analytica са получили тези данни от създателя на тест, направен от 270 000 потребители на Facebook. Създателят на този тест предава данните на Cambridge Analytica в разрез с политиката на Facebook.

От социалната мрежа знаели за изтичането на данни през 2015 г., но обществото научи за това едва този уикенд от публикации в New York Times и Observer.

Cambridge Analytica е финансирата до голяма степен от Робърт Мърсър, който е дарявал пари и за предизборната кампания на президента на САЩ Доналд Тръмп. Аналитичната компания помогнала на кампанията на Тръмп да таргетира политически реклами във Facebook.

Главният изпълнителен диртектор на Facebook Марк Закърбърг и главният оперативен директор Шерил Сандбърг засега не са коментирали скандала, което засили критиките срещу социалната мрежа от страна на анализатори и инвеститори.