Какво ще направите, ако попаднете на замръзнал щъркел, бедстващ в снега? В България хората ги прибират в домовете си.

Така започва статията на британското издание The Guardian за масовата мобилизация у нас на хора, които приютяват замръзнали щъркели, изненадани от внезапния и нетипичен снеговалеж.

Студената вълна, която покри северозападна България, покоси стотици щъркели през седмицата. Студът покри крилата им с лед, което постави пернатите в безпомощно състояние.

„Открих 5 замръзнали щъркела в близост до селския път преди два дни”, казва 53-годишният Сафет Халид от село Зарица.

„Взех ги у дома, запалих печката, за да ги стопля, след което ги нахраних с риба”, казва той.

Британското издание отбелязва, че действията на Халид са провокира масово одобрение и подкрепа в социалните мрежи, като много други са последвали примера му и вече най-малко 40 замръзнали пици са подслонени в имотите на различни българи.

Според експерти замръзналите крила карат щъркелите да прекарват нощите на земята, а не по дърветата, както правят обикновено.

„Това е първият път, в който виждам толкова много бедстващи щъркели в България”, казва Христина Клисурова от организацията Зелени Балкани.

Тя съветва хората да избягват да прибират всеки щъркел, а само тези, които са в бедствено положение, контузени са или са със замръзнали крила. В мига, в които птиците се възстановят, веднага трябва да бъдат пуснати на свобода, добавя тя.

Очаква се снеговалежът и минусовите температури да продължат поне до края на тази седмица. Халид посочва, че ще задържи птиците още няколко дни. „Днес е минус 3 градуса и времето става по-лошо”, казва той.

Така, благодарение на хората у нас, птиците започват да се възстановяват от стреса във временните си домове.

„Вече получих две или три пощипвания с клюн”, добавя с усмивка Халид.