YouTube ще приложи нова политика, засягаща видеоклипове, които изобразяват оръжие.

Платформата, която е собственост на Google, публикува нови правила в началото на тази седмица, според които компанията ще забранява клипове, показващи как се сглобява огнестрелно оръжие или как се инсталират аксесоари като по-голям пълнител например.

Новите регулации идват на фона на критики, насочени към YouTube, относно липсата на достатъчно стриктни правила какви клипове могат да публикуват потребителите, предава Bloomberg, цитирани от CNN.

Редовно правим корекции и актуализации на всичките ни правила. След като отдавна забранихме продажбата на огнестрелни оръжия, сега информираме създателите на клипове за актуализациите, които ще направим, свързани с промотирането или производството на оръжия и аксесоари за тях, конкретно неща като амуниции и прочее, посочва говорител на YouTube в изявление.

Платформата ще приложи новите правила считано от месец април тази година.

Компанията пояснява, че не става дума за забрана на клипове, демонстриращи оръжия.

Сред новите правила личат текстове, които забраняват продажбата на оръжия или аксесоари, позволяващи превръщането на оръжие в автоматично такова.

Забраняват се видеоклипове, показващи как се прави оръжие, амуниции или пълнители с голям капацитет.

От години YouTube не позволява да се качват клипове, рекламиращи продажба на оръжия. Според експерти новата политика на платформата е свързана със зачестилите случаи на стрелба по цивилни граждани в САЩ.