Ако сте последователи на здравословното хранене, вероятно сте чували за MCT мазнини или средноверижни триглицериди и ги употребявате в смутита, слагате ги в сутрешното си кафе или просто ги пиете така. Но въпреки популярността си, дали могат да бъдат "златният стандарт" на здравословните мазнини.

Но нека първо да изясним какво е MCT мазнини (МСТ oil). Средноверижнитe триглицериди или MCT (от Medium-chain Triglycerides) са форма на наситени мастни киселини, които се обработват от черния дроб. Това означава, че те лесно биват оползотворявани като източник на енергия, вместо да се трупат под формата на мазнини. МСТ са по-малки по размер, което позволява по-добра и лесна клетъчна усвояемост за незабавна енергия.

На молекулярно равнище МСТ се различават от стандартните видове мазнини, които представляват дълги въглеродни вериги с 16 и повече атоми на въглерода, съединени заедно в една верига. Средноверижните триглицериди имат по-къса въглеродна верига и се състоят преимуществено от мастни киселини с 6-12 атоми на въглерода.

Източници на МСТ мазнини са кокосовото масло, палмовото масло.

В сравнение с други мазнини тази уникална химическа структура позволява на тялото ви по-лесно да разгражда и смила MCT, преди да ги изпрати в черния дроб, където те се превръщат в енергия, като по този начин спомагат за оптимизиране на метаболизма ви. MCT мазнините също така са пълни с антиоксиданти и имат способността да намаляват възпалението, причиняващо заболявания.

Ето още 6 ползи от тези мазнини, които определено трябва да бъдат част от ежедневието ви.

1. Подпомагат здравословното тегло

MCT мазнините оказват влияние върху намаляването на телесните мазнини и когато са част от здравословна, балансирана диета, помагат да отслабнете или да поддържате здравословно тегло, тъй като според някои изследвания стимулират метаболизма.

Но как точно работи това? Предполага се, че MCT потискат натрупването на мазнини чрез "подобрена термогенеза и оксидация на мазнините." MCT мазнините също може да помогнат ( ако са в малки дози) за баланса на инсулиновата чувствителност и да увеличат метаболизма на глюкозата в организма, което влияе върху способността на организма да изгаря мазнините.

2. Защитават сърцето

В същото проучване, което предполага, че MCT могат да действат като термогени (мазнини), изследователите са открили също, че те могат да помогнат за предотвратяване на развитието на метаболитен синдром - група от разстройства, които значително повишават риска от сърдечни заболявания. Този ефект може да се дължи отчасти на противовъзпалителните свойства на MCT.

3. Подпомагат чревната функция

Здравословните мазнини като MCT помагат да се балансира чревната микрофлора и да се стимулира храносмилателната система, да се абсорбират правилно витамините и минералите от храната. Средноверижните триглицериди спомагат за подобряване на здравето на черния дроб и повлияват благоприятно върху растежа и храносмилането.

4. Подпомагат мозъка

Според изследвания за ползите от здравословните мазнини върху болестта на Алцхаймер има доказателства, че MCT в кокосово масло могат да помогнат за подобряване на проблемите с паметта при по-възрастни хора. Според учените има пряко взаимодействие между мозъка и храносмилателната система. Или по-точно казано, балансирайки начина, по който абсорбирате хранителните вещества и поддържайки доброто здравословно състояние на червата, може да усетите умствени и емоционални подобрения.

5. Действат антибактериално

Някога чували ли сте за антибиотична резистентност? Според Световната здравна организация (СЗО) "това е все по-сериозна заплаха за глобалното здраве, която изисква действия във всички правителствени сектори и общество".

Резистентните към лекарства бактерии, които са резултат от прекомерното използване на антибиотици, са само една от причините да имаме нужда от естествени антибиотици като MCT. Мастните киселини в MCT мазнините спомагат за унищожаването на бактериите, причиняващи стрептококи в гърлото, пневмония, инфекции на синусите, хранително отравяне, менингит, гонорея и възпалителни заболявания на таза.

В допълнение проучване, публикувано в The Journal of Nutritional Biochemistry, установява, че средно верижните триглицериди с 8-12 въглеродни атома притежават повече антивирусни и антибактериални качества в сравнение с моноглицеридите с дълга верига и са в състояние да деактивират четири различни вида патогени.

6. Имат висока точка на нагряване

При готвене със здравословни алтернативи на обикновените растителни масла, кокосовото масло, в чиито състав участват МСТ, е чудесна възможност, тъй като за разлика от екстра върджин зехтин или ленено масло, то може да се готви при висока температура и не прегаря лесно.