Опасенията от разразяване на световна търговска война разтърсиха борсите и валутните пазари днес, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви обещаните отдавна от него мита за внос на китайски стоки, а Китай заяви, че ще се бори до края в тази война.

Тръмп подписа президентски меморандум, който може да наложи мита върху внос на стойност до 60 млрд. долара от Китай, въпреки че мерките ще имат 30-дневен консултационен период.

Инвеститорите се опасяват, че тези мерки от страна на САЩ може да доведат до търговска война с тежки последици за световната икономика.

Днес Пекин призова САЩ да “отстъпи от ръба”.

“Китай не иска да води търговска война, но не се страхува да влезе във война,” се казва в изявление на министерството на търговията на Китай.

Китай обяви собствени планове за налагане на мита върху щатски внос на стойност дo 3 млрд. долара в отговор на наложените от САЩ мита върху вноса на стомана и алуминий.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI падна с 2.2%. Понижението на основния индекс на борсата в Шанхай бе от 3.3%.

Понижението при австралийския основен индекс бе от 2.1%, докато японският Nikkei падна с 4.1%. Хонконгският Hang Seng затвори с 2.8% надолу, докато тайванските акции поевтиняха с 1.7%, а южнокорейският основен индекс отстъпи с 2.3%.

Минорният тон в Азия бе зададен вчера от Уолстрийт, където Dow Jones падна с 2.9%, S&P 500 с 2.5%, а Nasdaq с 2.4%.

Докато акциите поевтиняваха, йената, която е считана за валута убежище, скочи спрямо долара.

Доларът поевтиня с 0.5% до 104.635 йени, достигайки най-ниското си ниво от ноември 2016 г. Доларът губи над 1% за седмицата.

Еврото поскъпва с 0.3% до 1.2334 спрямо долара.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, изгуби 0.3% до 89.609 пункта. Индексът се понижава с близо 0.7% за седмицата, повлиян и от спада в лихвите по държавните облигации на САЩ.

Лихвата по 10-годишните книжа падна със 7.5 базисни пункта вчера, след като облигациите поскъпнаха.

Лихвата продължи да пада и днес, достигайки 2.792%, което бе най-ниското й ниво от шест седмици.

При суровините цените на петрола възстановиха загубите си от вчера, след като от Саудитска Арабия заявиха, че ограниченията в производството ще трябва да бъдат продължени и през 2019 г.

Фючърсите на щатския лек суров петрол поскъпват с 1.1% до 64.99 долара за барел, след като изгубиха 1.3% вчера, докато брентът поскъпва с 0.9% до 69.53 долара за барел.

Цената на златото нарасна до 1 339.05 долара за тройунция, което е най-високото ниво от 7 март насам.

Други суровините не се справят толкова добре на фона на опасенията от търговска война. Цената на медта в Лондон падна до тримесечно дъно от 6 628.00 долара за тон.