Колкото по-рано започнете, толкова по-добре. Това важи за почти всички аспекти от живота – от вкарването на финансите под контрол до формирането на основите на професионалния успех.

Овладейте тези 10 навика и ще имате успех в кариерата.

1/ Излезте от комфортната си зона

Има неща, които ви карат да се чувствате некомфортно? Свикнете с тях. Може би звучи нереалистично, но ако сте в началото на своята кариера, имате цялата свобода да рискувате. Ключът към успеха се крие в ученето. Колкото повече грешки направите сега, толкова по-малко ще са след това.

2/ Извлечайте максимума от неделните дни

Понеделниците обикновено са натоварени. Затова е важно да се научите да използвате оптимално неделните дни. Още в последния ден от почивката формулирайте какви са задачите за предстоящата седмица.

3/ Давайте и приемайте конструктивна критика

Приемането на конструктивна критика с финес демонстрира, че сте зрели хора и притежавате способността да растете професионално. Освен това развиването на собствените ви лидерски умения ще ви е от полза, за да давате обратна връзка на своите колеги.

4/ Преговаряйте като шеф

Умението да преговярате ще ви отваря врати винаги и навсякъде. Често се ограничаваме само до преговори за заплатата. Не го правете. Научете се как да отстоявате своите приоритети и да получавате заслуженото срещу труда си.

5/ Работете с настройка за успех

Поддържайте връзка с колеги, конкуренти и специалисти от други сфери. Важно е да имате цяла мрежа от професионалисти около себе си, които ще са ви от полза занапред.

6// Управлявайте умело акаунтите си в социалните мрежи

Помислете какви ще бъдете след 10 години. Ще сте горди ли да видите снимките, които пускате сега в социалните мрежи? В интернет нищо не се забравя. Имайте това предвид.

7/ Обновете CV-то си

Посочете в него всичкия си натрупан опит и квалификации. Дори обмислете да посветите повече време, за да го оформите по по-съвременен и атрактивен начин. Акцентирайте върху ключови умения и постигнати цели.

8/ Облечете се според позицията си

Това не е новина. Ключово е да бъдете облечени според нивото на своята позиция, нейната представителност и т.н. Третирайте всяко работно събитие като... работно събитие. Облеклото ви трябва да е безупречно и да говори за професионализма ви.

9/ Състезавайте се със... себе си

Един от ключовете към успеха е да сравнявате себе си със своя потенциал и цели. Особено в първите години от своята кариера, но също така и нататък. Лесно е да се заглеждате по това, което правят другите, колко печелят и къде са отишли да работят сега. Не се поддавайте! Бъдете свой коректив и се стремете към постигането на собствените си цели.