Светът на изкуството осъмна с една от най-странните сделки в последно време.

След повече от десетилетие бизнесмен от канадската провинция Алберта най-накрая намери купувач за скъпата си колекция от златни отливки на ръката на Нелсън Мандела.

Купувачът ще плати цели 10 млн. долара, но за да бъде още по-странна сделката, преводът ще стане в биткойни, предава Bloomberg.

Бизнесменът Малкълм Дънкан прави опити да продаде отливките от доста време.

През 2007 година той бе на косъм да стори това в Южна Африка, но тогава всичко се провали, както поради съмнения за автентичност, така и заради обвинения за липса на средства, събрани под формата на дарения.

Този път обаче бизнесменът има по-добър късмет, макар и с необичаен купувач – базираната в Онтарио компания за криптовалути Arbitrade.

За компанията няма много налична информация - нещо, което президентът на Arbitrade Лен Шуцман планира да промени.

Компанията е на „седмици разстояние” от планираното първично публично предлагане на дигитални активи (ICO), с което да финансира изграждането на мощности във Ватерло, Онтарио, където да добива своята собствена криптовалута и да продава други.

Arbitrade планират всички техни виртуални валути да има истинско покритие с реални ценни метали, включително злато.

Така изглежда, че златната ръка на Нелсън Мандела влиза в плановете на компанията, макар Шуцман да посочва, че се стреми да придобива златни кюлчета или монети, а не произведения на изкуството.

Ръката, която тежи около 9 килограма, има много по-висока стойност спрямо златото, от която е изработена – нейната сила е в популярността, която може да донесе на канадската компания.

Точно поради това Arbitrade планират да осъществят световно турне на име Golden Hands of Nelson Mandela, където да показват отливката и да запознават младите с живота на Мандела.

Златните отливки на са първото произведение на изкуството, свързано с Мандела, което е трудно продаваемо.

След като Мандела излиза от затвора, пазарът започва да се наводнява с хиляди произведения на изкуството, за които се твърди, че са свързани с него.

Засега Дънкан е платил биткойн депозит в размер на 50 хил. долара.

Останалата част от продажната цена се очаква да бъде заплатена на тримесечни вноски на стойност не по-малка от 2 млн. долара, като схемата влиза в сила от 30 април тази година.