Лоша новина за копачите: добивът на биткойн вече не е печеливш

5440
Лоша новина за копачите: добивът на биткойн вече не е печеливш

© Pixabay

Цената на биткойна падна до ниво, при което добивът на криптовалутата вече не е толкова печеливш, по някои оценки.

"Биткойнът в момента се търгува на цена от около 8 000 долара, при която занимаващите се с копаене на криптовалутата на практика излизат на нула - според модел, разработен от нашия научен екип," казва Томас Лий от Fundstrat.

Моделът на Fundstrat включва три фактора: цената на оборудването, електричеството и други разходи, като охлаждането на помещенията.

Вчера биткойнът се търгуваше на цена от около 8 000 долара, според ценовия индекс на CoinDesk, който следи цените от четири големи борси. Преди това цената на биткойна падна до 7 676.52 долара, което бе най-ниското й ниво от 8 февруари насам.

Биткойнът се създава чрез енергоемък процес на "копаене", при който се използват високи изчислителни мощности за разрешаването на сложни математически задачи. След това копачите получават като възнаграждение биткойни.

Ако цената за създаването на биткойните е по-голяма от възнаграждението, тогава копачите на теория нямат стимул да го правят.

"В някои случаи копачите просто изключват машините, докато цената относно нарасне," казва пред CNBC Шон Ансти, съосновател и президент на Blockchain Intelligence Group.

В днешно време добиването на биткойн изисква специален хардуер, който може да струва между няколко стотин и няколко хиляди долара. И както и с другите технологии, на пазара постоянно се появява по-ефективно оборудване.

Всъщност, необходимостта оборудването редовно да се подменя съставлява над 50% от разходите за копаенето на биткойн, според модела на Fundstrat.

От компанията изчисляват, че при цена на електричеството от 6 цента за киловатчас и други разходи, за излизане на нула цената на биткойна трябва да е 8 038 долара.

Финансират копаенето на криптовалути на село с европейски париКопаенето на криптовалути е една от дейностите, която попада в обсега на мярка 6.4 по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020

Печалбата на копачите, изчислена в hash rate, или количеството изчислителна мощност, която биткойн мрежата консумира, падна наполовина този месец, в сравннеие с декември, поради нарасналия интерес към добива на биткойни, казва Чарли Хейтър, главен изпълнителен директор на CryptoCompare.

Средната такса за трансакция, която е друг източник на приходи за копачите, също падна до под 50 цента, след като в края на декември бе достигнала 34 долара.

При традиционните суровини, като златото, когато цената се равнява на разходите за добива, някои спекуланти приемат това за индикатор, че цената е близо до формирането на дъно, тъй като предлагането намалява.

При биткойна обаче е малко по-сложно, тъй като цената за добив все още варира значително по света поради различните разходи за електроенергия.

На основния пазар за добиване на биткойни - Китай, копачите имат достъп до много евтина електроенергия. За да може човек да се конкурира с китайските копачи, трябва разходите за електричество да са 4 цента или по-малко на киловат, казва Ансти.

В модела на Fundstrat за излизане на нула от копаенето на биткойн е заложена цена от 6 цента в световен мащаб.

Китайските копачи имат стимул да добиват биткойн, независимо от разходите, защото това им позволява да пращат пари в чужбина и да избягват наложения от правителството капиталов контрол. Четири от петте най-големи "басейни за копаене" в света са китайски, според данни на Blockchain.

Цената, при която повечето копачи наистина биха започнали да се отказват, е около 3 000 – 4 000 долара за биткойн, според Fundstrat. От компанията посочват, че криптовалуата се е търгувала на цена, при която от добиването й не се печели нищо и през януари 2015 г., когато един биткойн е струвал близо 200 долара.

След това цената бавно започва да се покачва, преди поскъпването да се ускори и цената да достигне връх от над 19 000 долара. Оттогава биткойнът е изгубил повече от половината от стойността си.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg