Основателят на Microsoft и в момента втори най-богат човек в света Бил Гейтс направи коментар относно биткойн, публичните предлагания на дигитални валути и други интересни теми в отговор на въпроси на потребители в Reddit.

Милиардерът смята, че използването на криптовалути за анонимни разплащания не е добра идея:

„Основното свойство на криптовалутите е тяхната анонимност. Не мисля, че това е добре за света. Усилията на правителствата са насочени към хората, опитващи се да перат пари, укриването на данъци и финансирането на терористични групи. В този момент криптовалутите се използват за покупката на наркотици, които могат да предизвикат човешка смърт“, казва той.

Гейтс допълва, че вълната от публични предлагания на дигитални валути, както и самите криптовалути, са супер рискова инвестиция.

Потребител на Reddit обаче коментира, че щатският долар също може да се използва за покупко-продажба на наркотици, но Гейтс отбелязва, че криптовалутата ecash има потенциал да направи криминалните сделки по-ефективни и анонимни.

В последните месеци се появиха информации, че етериум, монеро и zcash са широко използвани от престъпниците по света за различни нелегални сделки.