Процедурата "fish spa" - педикюр, който се извършва от рибките Garra Rufa, може да разпространявa болести като ХИВ и хепатит С, предупредиха здравни специалисти.

Агенцията по здравеопазване в Обединеното кралство (HPA) заяви пред Daily Mail, че хора с диабет, псориазис или слаба имунна система са особено уязвими и изобщо не трябва да участват в този ритуал по красота.

В новото ръководство, което публикува агенцията, се упоменава, че рискът от инфекция за потребителите на все по-популярната процедура, при която десетки малки рибки изяждат повърхностния слой мъртва кожа от краката на клиентите, е "ниска, но не може да бъде напълно изключена", съобщават от Daily Mail.

От агенцията казват, че водата, в която плуват рибките в специалните аквриуми, съдържа микроорганизми и проблемите могат да възникнат при предаване на бактерии от водата към рибките, от самата вода към клиентите или от един клиент към друг, в случай че водата не се сменя.

Ако даден потребител е заразен с кръвен вирус като ХИВ или хепатит и кърви във водата, съществува риск болестите да бъдат предадени.

Според указанията на агенцията рискът е "изключително нисък", но "не може да бъде напълно изключен".

Говорител на агенция заяви пред Daily Mail: "Ние издадохме това ръководство, защото има все по-голям брой спа центрове, които предлагат тази услуга. Когато се спазват правилните хигиенни процедури, рискът от инфекция е много нисък. И все пак съществува риск от предаване на редица инфекции - това включва вируси като ХИВ и хепатит."

Агенцията по здравеопазване в Обединеното кралство препоръчва водата, в която се извършва процедурата, да се сменя след всеки клиент.

Оборудването не може да бъде конвенционално стерилизирано, тъй като процесът може да навреди на рибките, от които има по около 200 бр. във всеки аквариум.

Педикюрът с рибки отдавна е популярен в Азия, от където всъщност започва тази мода, но е бил забранен в някои щати в САЩ - Флорида, Тексас, Ню Хемпшир и Вашингтон, поради опасения, че инфекциите могат да се разпространяват чрез открити рани по краката.

Нашумялата процедура, която има за цел да остави клиентите с гладки и атрактивни стъпала, се предлага в много салони за красота, като само в Обединеното кралство има над 280.

"Рискът от заразяване с инфекции е минимален, но хората трябва да бъдат внимателни, когато решат да се подложат на тази процедура", заяви пред Daily Mail говорител на Terrence Higgins Trust (британска благотворителна организация, която провежда кампании, свързани с ХИВ).

Но според управителка на верига подобни спа центровете, здравните органи се презастраховат.

"При условие, че са спазени добрите хигиенни стандарти, е малко вероятно клиентите да получат инфекция от педикюр с рибки, но рискът е по-висок за определени хора", казва д-р Хилари Къркбрайд, консултант по епидемиология в Агенцията по здравеопазване, цитирана от Daily Mail.

Според д-р Килбрид салоните трябва най-напред да проверяват дали клиентите им имат здравословни проблеми, които могат да ги изложат на риск, и внимателно да преглеждат краката им, за да се уверят, че нямат наранявания или инфекциозни кожни заболявания.