Вчера бе болезнен ден за руските милиардери.

Общото състояние на най-богатите хора в страната намаля с 16 млрд. долара в понеделник, с което бе изтрит целия ръст от началото на годината, след като от САЩ наложиха нови сакции през миналата седмица.

Общо 26 от включените в индекса на милиардерите на Bloomberg 27 руснаци са изгубили пари вчера.

Най-големият губещ е добиващият никел в Сибир Владимир Потанин, чието състояние се е стопило с 2.25 млрд. долара.

Главният изпълнителен директор на Лукойл Вагит Алекперов пък е обеднял с 1.37 млрд. долара, докато богатството на Виктор Векселберг от Ренова Груп е намаляло с 1.28 млрд. долара.

Векселберг е един от седемте руски олигарси, санкционирани през миналата седмица от администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп, като ответна мярка срещу намесата на Москва в президентските избори на САЩ през 2016 г.

Векселберг вчера предприе мерки за ограничаване на експозицията на швейцарските си активи на санкциите.

Олег Дерипаска, който също бе сред санкционираните, е изгубил 905 млн. долара вчера, а състоянието му намалява с над 2 млрд. долара в последните две търговски сесии.

Загубите на Дерипаска идват от неговия промишлен конгломерат En+ Group Plc, чиито акции поевтиняват с 54% от четвъртък насам, според данни на Лондонската фондова борса.

Чрез EN+, Дерипаска притежава половината от втория най-голям производител на алуминий в света Русал, който също бе засегнат от санкциите.

Цените на акциите паднаха вчера, като индексът MOEX Russia изгуби 8.3%, което бе най-голямото му понижение от четири години. Рублата поевтиня с 3.7%, до 60.3 спрямо долара.