Всяка добра шпионска история се нуждае от сенчест таен агент, който върши мръсната работа на шефа.

Благодарения на обвинението, публикувано в петък от специалния прокурор на САЩ Робърт Мюлер, вече има номиниран за тази роля в разследването на вмешателството на Русия в президентските избори в САЩ.

Той е милиардер олигарх на име Евгений Пригожин и съдейки по някои данни от Русия и от други места, сякаш е лошият от някои от филмите за Джеймс Бонд, само че в реалния живот.

Пригожин изглежда е замесен в три от най-чувствителните операции на руския президент Владимир Путин: намесата в президентските избори на САЩ през 2016 г.; подкрепата на сепаратистките бойци в Източна Украйна и осигуряване на военна мощ за режима в Сирия.

В някои медии Пригожин е описван като “Готвачът на Путин,” защото стартира като любимия ресторантьор на президента в Русия по време на дивия капитализъм в страната през 90-те години. Той започва с павилиони за храна в родния си Санкт Петербург и в крайна сметка построява елегантен плаващ ресторант, в който Путин посреща чуждестранни лидери.

Следват обществени поръчки за милиарди долари за осигуряване на храна на руската армия. В самото начало обаче Пригожин се е занимавал със съвсем други неща. През 1981 г., още преди да спечели благоволението на Путин, Пригожин получава 9 години затвор за обир, измами и склоняване на деца към проституция, според руския новинарски сайт Медуза.

В повдигнатото от Мюлер обвинение срещу 13 руснаци се казва, че Пригожин е основател на базирана в Санкт Петербург “ферма за тролове” Internet Research Agency, която прокарва про-Кремълска информация в социалните медии.

В обвинението се казва още, че чрез няколко подразделения Пригожин “похарчил значителни средства”, за да подкрепя “информационната война” на организацията срещу САЩ, пише Washington Post.

Пригожин отрича да има някакво участие във фермата за тролове. “Въобще не съм разочарован, че присъствам в този списък. Ако искат да видят дявола, нека да е така”, казва той за обвинението. Министерството на финансите на САЩ налага на Пригожин санкции от 2016 г. заради участието му в Украйна.

В обвинението на Мюлер се описва сложната организация за манипулиране на общественото мнение в САЩ чрез фалшиви профили и откраднати самоличности.

Съвсем ясно е кого подкрепя фабриката за тролове от рекламите, които купува, като сред тях са: “Хилари е Сатаната, а престъпленията й доказват колко зла е тя” и “Сред всички кандидати Доналд Тръмп е единственият, който може да защити полицията от терористи.”

Руснаците дори снимат американец пред Белия дом няколко дни преди рождения ден на Пригожин през 2016 г. На снимката американецът държи надпис, който гласи: “Честит 5-и рожден ден, шефе,” се казва в обвинението.

Намесата в американската политика е доста дързък акт, но това всъщност е продължение на тактиката, която Internet Research Agency предприема през 2014 г. в Украйнаь след като масовите протести свалят проруския президент Виктор Янукович.

От Wall Street Journal наскоро разговаряха с руски журналист, който е работил за агенцията. От изданието описват работата му в агенцията като “пренаписване на новини през призмата на проруските сепаратисти.” Миналата година, Мюлер повдигна обвинение на бившия шеф на предизборната кампания на Доналд Тръмп - Пол Манафорт, за това, че е прикрил схема за лобиране в полза на Янукович.

Смята се, че Пригожин е свързан и с група наемници, известни като частна армия Вагнер, които са подпомагали украинските сепаратисти. Moscow Times писа през ноември, че Пригожин е инвестирал във Вагнер и че лидерът на организацията - бивш руски военен офицер на име Дмитрий Уткин, е генерален директор на една от компаниите на Пригожин.

Пригожин изглежда е имал специална роля и в дейността на наемниците от частната руска армия Вагнер в Сирия. Associated Press информира през декември, че той е акционер в Evro Polis, която е имала договор за освобождаването на сирийски петролни и газови полета, в замяна на което да получи 25% от производствените приходи.

“Връзката между Evro Polis и Пригожин е значителна и е вън от всякакво съмнение,” казва Денис Коротков от руския уебсайт Фонтанка, цитиран от AP.

Наемническата операция в Сирия претърпя катастрофален обрат преди две седмици, когато командоси се опитаха да завземат петролни и газови полета източно от Деир Ал-Зор, но бяха унищожени от щатските и кюрдските сили, които контролират този район.

Според Фонтанка, около 3 000 наемници на Вагнер са работили в Сирия от намесата на Русия през 2015 г.