Въпреки че щатската икономика демонстрира добри резултати в последно време, 75% от ултрабогатите инвеститори прогнозират, че страната ще бъде ударена от рецесия до 2020 г., сочи проучване на JPMorgan, цитирано от CNBC.

21% от тези, които очакват, че ще има рецесия, смятат, че тя ще настъпи през 2019 г., докато 50% мислят, че това ще стане през 2020 г.

Проучването на J.P. Morgan Private Bank на име Spring Investment Barometer бе представено тази седмица, вземайки предвид мнението на над 700 клиенти на институцията от Европа и Средния Изток.

За ултрабогати се считат обикновено тези хора, които притежават ликвидни финансови активи за над 30 млн. долара и имат нетно състояние, надхвърлящо 1 млн. долара.

Резултатите от допитването могат да са изненадващи за мнозина, на фона на силния икономически ръст, повишаващите се корпоративни печалби и най-ниската безработица от 17 години насам.

Освен това Международният валутен фонд повиши прогнозата си за икономическия растеж на САЩ за 2018 г. до 2.9%.

Антъни Колард, ръководител Инвестиции за Великобритания и Скандинавия към JPMorgan, казва, че въпреки притесненията на ултрабогатите, банката не смята, че скоро САЩ ще станат жертва на рецесия.

Все пак икономисти се питат дали добрите икономически резултати не са краткосрочно явление в резултат на икономическото възстановяване по света и ходове, като намаляване на корпоративните данъци в САЩ.

Европейската икономика с най-висок растеж от десетилетие Икономиката на Европейски съюз се радва на най-добрата си година от десетилетие насам

Икономисти като Карл Таненбаум от базирания в Чикаго Northern Trust предупреждава, че този растеж едва ли ще продължи с оглед бюджетния дефицит на САЩ, който ще достигне 1 трилион долара през следващите 2 години.

Милиардерът и основател на Microsoft Бил Гейтс има сходни виждания за бъдещето. Попитан през март тази година дали очаква нова финансова криза, като тази от 2008 г., той отговаря, че очаква такава, без да посочва кога точно.

Евентуално повишаване на лихвите от страна на Федералния резерв на САЩ може да провокира икономическо забавяне, макар не всички да са на такова мнение.

Инвеститорът Сакер Нусебех от Hermes Investment Management не смята, че може да има проблеми в бъдеще от подобна политика.

Пазарите очакват най-малкото три повишения на лихвите от страна на Фед през тази година. Анкетата на JPMorgan сред ултрабогатите показва, че 41% от тях смятат, че централната банка ще повиши лихвите още два пъти.