Иван Митев е съосновател на Vimax. Завършва средното си образование в немска езикова гимназия, а по-късно и висше образование бакалавърска степен “Телекомуникации”.

Владее английски и немски език. Основава компанията още като студент. Вижте неговото интервю за Profit.bg:

Господин Митев, кое е в основата на успешното развитие на бранда Vimax през годините?

За нас винаги най-важно е било удовлетворението на нашите клиенти. Винаги сме се стремели да предложим качествен продукт и качествена услуга.

Освен това, за да бъде успешен един бизнес, винаги трябва да се подхожда отговорно във всяко едно начинание. Искам да подчертая, че постигането на успех без качествен и сплотен колектив е много трудно.

Затова ние полагаме непрестанни усилия за развитието и задоволството на нашите служители.

Отваряте първия магазин в София в разгара на финансовата криза през 2009 г. Какви компромиси се наложи да направите, за да постигате успехи тогава, когато бизнесът в България беше в застой?

Да, наистина стартирахме точно когато атмосферата не беше благоприятна за бизнеса не само в България, но и по целия свят. За да успееш в тези трудни години, трябва да имаш иновативен и различен подход.

Преди 10 години интернет търговията, особено в България, не беше никак добре развита. Още тогава инвестирахме много усилия в тази посока и през годините това се оказа правилното решение.

Към кого е насочен бизнесът в момента?

Vimax работи основно с крайни клиенти, като продуктовата ни гама се състои от битови климатици, отопление, бойлери, почистваща техника Karcher. Освен с крайните клиенти имаме отдел, който се занимава с инженеринг, по-конкретно ОВК - отопление, климатизация и вентилация.

Имаме много изградени обекти, като офис сгради, банки, фитнес центрове, ресторанти и така нататък. Също така сме и предпочитан партньор по отношение на сервизиране и поддръжка на климатична техника. Винаги се стремим да предложим качествен продукт и качествена услуга.

Споменахте, че една от отличителните черти на Vimax е сплотеният екип, в него ли се крие ключът към успехите в бизнеса?

Да, определено, когато всички имат обща цел, нещата се получават много по-лесно. За нас сплотеният екип и семейната атмосфера винаги са били много важни. Важно е да се чувстваш добре на работното си място и да можеш качествено да си починеш след работа.

При нас работят изключителни специалисти както в сферата на услугите, така и при консултирането и продажбите. Държим на експертния опит и на това знанията на екипа ни непрекъснато да се надграждат. За да е успешен един бизнес, всеки един човек, който стои зад него, е важен.

Освен в България, Vimax развива успешно търговската си дейност в Гърция. По-различен ли е пазарът там и какви са плановете Ви за развитие?

Първо бих искал да подчертая, че ситуацията в Гърция е изключително сложна. Непрестанно има смяна на политики, смяна на закони и сериозен бюджетен дефицит.

Недоволството на гражданите, постоянните стачки и несигурността правят бизнес климата изключително неблагоприятен. Въпреки това ние успяваме с бавни темпове да се утвърдим на гръцкия пазар. Имаме търговски обекти в Атина и Солун.

Заложили сме на изключително мотивиран и лоялен колектив, което е в основата на нашия успех. Вярвам, че нещата ще се подобрят в Гърция през следващите години.

Какви са плановете Ви през следващите години?

Преди всичко искам да благодаря на всички наши клиенти и партньори, които се довериха на Vimax през годините, както и на всички колеги, за всеотдайната и добре свършена работа.

Ще продължим да развиваме нашия бизнес по начина, по който го правим и до момента. Ще се опитаме да изчистим и малките детайли, за да успеем да предложим още по-качествена услуга.

Повече информация може да откриете на www.vimax.bg.